26 August 2020

TRAIN TO BUSAN 2: PENINSULA

Uprkos relativno umerenoj oceni, prvi polazak ovog voza završio je prilično visoko na listi najboljih filmova 2016


Jbg, ali u drugom delu i "prvom nastavku" (po prof. Krstevu) nema voza. Istina, vraćamo se i bukvalno i simbolično u Busan, ali ne vozom.
Samo kažem.

Sve dobre stvari, nažalost, moraju da imaju i nastavak, ili makar pokušaj istog (znaju svi koji su propale veze pokušali da produže novim početkom), pa tako i triler-horor, "sa zombijima", koji su izterorisali (biram reči namerno) grad Busan i otvorili put žaokama u srce naših junaka. U ovom delu, u foršpici gledamo kako protiče evakuacija iz Busana, upoznajemo nove junake i, nažalost, još jednom se uveravamo u iritantno inferiorni odnos Južne Koreje prema Americi.

Četiri godine kasnije, potera za kamionom sa 200 miliona dolara, nateraće naše junake da iz egzila u Hong Kongu krenu, natrag, put napuštenog i zapustelog Busana. Tamo ih pored hordi zombija (očekivano, nije spojler) očekuju i (mislim da ni ovo nije spojler) i desetine "medmaksovskih" bandi koje su necivilizovano zavladale nad ono malo tragova iste i (a mislim da ni ovo nije spojler) nekoliko junak(inja)a koji treba da otvore put, neumornoj, azijskoj melodrami, a sa kojima glavni junak ima poseban odnos.

Priča i zaplet su prilično dobro i uverljivo postavljeni. Ono što zatičemo u Busanu ima neki "černobilski" vajb i iz te vizure, pre nego zombijima, kreira jezu, ali zaista bednjikavi CGI u efektnim akcionim scenama jurnjave srozava vizuelni doživljaj na osećaj ubrzanog prolaska kroz kompjutersku igricu u kojoj detalji nisu bili naročito bitni. Refleksije izopačenog društva, baš koliko i patetika onog "normalnog" podjednako pojačavaju osrednji utisak i film neki šarm kupi akonto svoje fascinacije Fast And Furious serijalom koji je ovde poslužio kao najreferentniji uzor.

Train To Busan 2, za razliku od prvog dela, ne iznenađuje u skoro nijednom segmentu, niti uspeva da svoju melodramu izvrne u metafizičke trenutke kojima je prvi deo impresionirao. Nije dosadno i svakako je bolje od svih originalnih Netflixovih blokbaster produkcija. Pa ako vam je to dovoljno da izdvojite vreme...

SELEKTAH: 5/10

No comments:

Post a Comment