28 March 2009

MARTYRS

Mučenje i(li) uživanjeImali smo goste*. To što oni vole da se odomaće kod nas nije naš problem. Nakon redovne
konzumacije Idola (pravi je Grand samo onaj američki) podsetio sam ih (+ Mašu) da bi trebalo da odgledaju Martyrs.
Jer o tom filmu se priča kao o filmu koji treba da se pogleda. Tako sam i ja saznao za njega, a potom ga i gledao.
Film je režirao Pascal Laugier koji je pre toga uradio samo jedan film (Saint Ange) o kome se nije toliko pričalo. A uskoro bi trebalo da režira rimejk Hellraiser-a.
Za vas koji volite spojlere Martyrs je film o dve drugarice (prva polovina filma bavi se jednom (Lucie), a druga polovina drugom (Anne)) koje prolaze kroz ozbiljna mučenja od strane grupe ludaka/sekte/ljudi koji znaju šta rade, a koji pokušavaju da od njih naprave prave pravcate mučenice, koje bi transcendirale ovaj život nakon svih tih muka i narečenima otkrile šta sledi posle smrti. Što se na kraju filma, a to nije nikakvo iznenađenje, i (ne) desi.
Martyrs deluje kao da je Laugier imao dve odlične ideje. Prvu koju je vizuelno vrlo lepo razradio u azijastoliki horor o deformisanim devojčicama koje plaše i drugu, koja je ostala samo na nivou dobre ideje- a to je da preživljavanje (besmislenog/ brutalnog/ nedokučivog?) mučenja može dovesti do transcendiranja života odn. smrti, kao i da bi saznanje šta sledi posle nekome moglo biti korisno. Ideju za ovo drugo verovatno je dobio gledajući iste one fotografije koje u filmu gleda i m’elle Glavna Sektašica.
Lenj, ili talentovan, kakav jeste, Laugier je ove dve stvari spojio i kroz nesavršene šavove dobio jedan patchwork koji funkcioniše zato što silovitost spojenih nebuloza simulira život, pa dve neverovatne stvari čine treću verovatnijom i tako u krug. Ne govorim o uverljivosti, nego o verovatnosti. Uverljivost neuverljivosti ili prihvatate ili ne gledate (ovaj) film.
Martyrs nije lako štivo, naročito za osetljive stomake. Fizičke muke junakinja nekima neće pasti lako, ali njihova serija stvarno nesrećnih događaja otvara pitanje- a šta ćemo ako stvarno nema nikakvog života posle smrti? Repetativnost i banalnost Anninih muka ovo pitanje čak čine gorućim. I to je valjda bila jedina svrha ovog dela filma, ma koliko on šlajfovao na svim nivoima na tom mestu.
Nakon drugog gledanja, ja sam i dalje ubeđen u isto- Laugier treba da priredi set ovakvih muka svojim kompozitorima (duo Seppuku Paradigm) koji su učinili da neke od najnapetijih scena filma budu idiotskije od spotova Guns N’ Roses.
selektah: 7 za sreću/ 10
*identitet ne otkrivam, jer neki od njih imaju ozbiljne političke ambicije.1 comment:

  1. da, gledala sam na sok koridoru isjecak..ukocila sam se..steta sto ima slab internet i ne mogu da skinem film (ako se moze uopce?)

    ReplyDelete