25 March 2009

TRUE BLJAK!


PREMIJERE: Podzemni svet – Uspon Lajkana
Jedina stvar koja ovaj film razlikuje od video-igrice jeste što dok gledate imate osećaj da su vam ruke vezane

Podzemni svet – Uspon Lajkana / Underworld- The Rise Of Lycans
r. Patrick Tatopoulos
selektah: 0.1

Činjenica da je u ovaj film spucano 35 miliona dolara, a da je worldwide zaradio više od dvostruko više govori da je i s jedne (holivudski proizvođači) i s druge (vampirofili) strane postojalo ogromno interesovanje za ovu podnošljivu franšizu o vampirima u kožnim mantilima. Ono što je sigurno jeste da se sada i jedni i drugi kaju zato što između uspona i pada Lajkana gotovo da nema nikakve razlike.
Prva pogrešna stvar bila je unajmljivanje bivšeg/sadašnjeg majstora za specijalne efekte da se pozabavi režijom. O njegovom traljavom poslu najslikovitije sudi to što upravo specijalni efekti (uspaljeni Lajkani) izgledaju najjadnije u filmu. U close-up kadrovima Lajkani, kunem vam se, izgledaju kao big bad wolf iz Crvenkape, pa imate pojačan utisak da vas neko zajebava (to ako ste odmakli dalje od 15 minuta filma, a sasvim je druga situacija ako ste stigli do kraja istog i shvatili da neko ima ozbiljnu nameru da ovim filmom započne novu sagu).
Sam zaplet ne da se prepričati u više od jedne i po rečenice. Zavređuje još manje.
Rhona „sa usanama Sani Armani“ Mitra zamenjuje Kate Backinsale i demonstrira nepogrešiv osećaj da kao naredni korak u stropoštaju svoje karijere izabere veće đubre od prethodnog (Doomsday, anyone?!). Kako god, ionako u filmu najviše plaše njene napućene usne.
Bill Nighy, na koga je verovatno potrošeno nekoliko od onih 35 miliona dolara (u suprotonom mu ovo nikada neću oprostiti!), kao vampirski kralj Victor ima dva problema: 1) da se ne nasmeje prilikom izgovaranja replika i 2) da ne izgubi sočiva koja mu je pozajmio, niko drugi nego, Marylin Manson. Sa oba zadatka on se nosio disciplinom engleskog batlera.
Najslabiji momenat ovog filma (a zamislite onda koliko je to kilavo!) jeste Lajkan- Lucien... Čije me ime podsetilo na to kad sam bio mali i odlučan da postanem pisac (namera me nije napustila, in case you’re worried). Tada su likovi mojih priča bili nezamislivi bez plaštova i imena poput Markus, Lorens ili (extra-large ezoterija) Tijan-Eran! Drago mi je da vidim da su čak tri holivudska scenarista (a toliko ih je kuckalo po tastaturi na prvom odn. ovom filmu) uspela da sačuvaju prešs dete u sebi. Dakle, taj Lucien, a to ne može da vam ne smeta, jer on ne izbija iz većine kadrova filma, izgleda kao mešavina pećinskog čoveka i četrdesetogodišnjeg fana grupe Saxon. Scary, a?! Zaintrigiraniji gledalac razbibrigu pronalazi u razmišljanju šta se tokom mutacije u vukodlaka dešava sa Lucienovom pišom, kao i kako to da na njegovu animalnu prirodu odn. mutaciju u vukodlaka stimulativnije deluje mlad mesec, nego mlada Rhona.
Na kraju, nije sve crno. Još je crnje!
Gde je bio i šta je radio Kevin Grevioux do sada?!! Ovaj brat igra crnog roba koji postaje crni Lajkan. Ima glasčinu od koje bi i James Earl Jones potražio zaštitu iza Darth Vaderovih skuta, a visok je koliko je i širok. Sa takvim 3D-efektom mislim da je jasno kakvim šarmom Kevin zrači. Die Hard 5.0 ne bi smeo da prođe bez njega.
Iz Lajkanovca,
Slobodan Vujanović

1 comment:

  1. apropo igranja video - igrica vezanih ruku ja i to mogu samo da znash !
    bane

    ReplyDelete