28 April 2009

MOMMA’S MAN

Film koji će u Crnoj Gori biti zabranjen









Momma’s Man, dakle. Ne- Momma’s Boy. Ima razlike. Ja znam…

Nakon sedam minuta jasno je o čemu se radi. Obzirom da poenta umetnosti nije “šta” (uglavnom- nažalost) već “kako” (uglavnom- na sreću) nastavljam dalje.

Nakon devet minuta jasno je i "kako" se radi.

Mikey (Matt Boren) je došao u Njujork poslom, svratio je kod tate i mame da ih obiđe i odlučio da malo ostane. Dan, dva, tri, pet, deset… Zapravo Mikey je shvatio da ne zna kako dalje (da se vrati ženi i detetu u Kaliforniju). U nekim trenucima ta njegova nemogućnost odlaska (scena nesilaska niz stepenice) delovaće kao ga je obuzeo El angel exterminador.

Reditelj Azazel Jacobs pravi niz situacija koje parafraziraju ili parodiraju ponašanje dečaka koji i dalje živi sa roditeljima. Moram da priznam da to radi inteligentno, ne i naročito diskretno. Problem je što uspešnu formulu neprekidno ponavlja, i to ne naročito diskretno.

Odrastanje je zajebano. To znaju oni koji su probali.

Ono što saznate na kraju filma, a ja vam otkrivam već sada, je da Mikey-jeve roditelje igraju Azazelovi tata i mama, Ken i Flo. Flo je naročito skeri. Kao neka ludačka mešavina Patti Smith i Mia-e Farrow. To rodovsko okruženje ostavlja prostora za interpretiranje filma kao neke vrste bio-fiktivne terapije. Stan u kome "Jacobsi" žive pre liči na neko skladište, na “zadnje odaje” nekog muzjea, što samo pojačava poentu filma da je Mikey zabagovan u prošlosti. Da ne zna kako da se vrati u odelo odraslog čoveka iz koga je neplanirano ispao.

Glumci su ružni. Njujork je ružan. Stan je poput podruma, klaustrofobičan, prenatrpan i ružan. Mikey-evi prijatelji, njegova žena, njihove komšije, svi su ružni. I to zaista počinje da iritira u wanna-be nezavisnim filmovima. Napadno je! Stvaran život nije nestvarno ružan.

U nekom trenutku deluje da bi Mikey mogao sa nama C.S.I.-ovski da podeli objašnjenje za svoje ponašanje, ali to se ne desi. Iako će psiho-analitičari tokom gledanja lizati prste. Naročito kad Mikey sedne mami u krilo i isprazni se.

Shvatili ste o čemu se ovde radi, a?

selektah: pet i po/ 10






No comments:

Post a Comment