31 July 2009

10 THINGS I HATE ABOUT YOU (2009)

... i više od 10










Sudeći prema pilot epizodi, najveći razlog zašto će TV (serijski) rimejk filmskog tinejdžerskog hita od pre deset godina biti sranje je zato što reprizira sve što je bilo dobro u tom filmu i to radi loše.

10 Things I Hate About You je bio slobodna reinterpretacija Shakespeareove Ukroćene goropadi koja je u filmski svet uvela mlađanog Heatha Ledgera i još mlađaniju Juliu Styles. Po uzoru na Luhrmannov Romeo And Juliet, priča je apdejtovana da tako da pogoduje senzibilitetu tinejdžerske publike kojoj se obraća, a da pri tome ne fulja original. Heath je bio smešan kao mešavina Coppolinih Outsidera i Jamesa Deana, dok je goropadna Julia napravila možda najbolju ulogu u karijeri. Drugu, običnu, sestru dejtovao je blentavo izgledajući Joseph Gordon Levitt, dok je ona sama (Larisa Oleynik) bila zadovoljavajuće slatka.

10 godina kasnije, američka televizija u punom kreativnom usponu počinje da pravi prve riskantne korake. Ili vi imate bolje objašnjenje zašto je ABC Family stigao do 10 Things...



Zamišljen kao tin-sitkom (po formatu), a žanrovski kao diznijevski debilizovan dramedy, 10 Things... u prvoj epizodi postavlja stvari i dobar deo radnje kako smo ih već videli u filmskom originalu. Oca opet igra Larry Miller, što i ne bi bilo toliko bizarno da to ne radi na skoro identičan način (a kako bi?). Mama za koju se u filmu insinuiralo da je pobegla i ostavila tatu sa ćerama (što je u priličnoj meri opravdavalo njegovo uvrnuto roditeljsko vaspitanje) ovde je sigurno i patetično pokojna. Direktorku škole umesto fenomenalne i napaljane Alison Janney igra neka frigidna Kineskinja, a usputna filmska prijateljica mlađe ćerke Chastity ovde je unaprađena u vrlo bitnu ulogu najpopularnije cure u školi.

Same ćerke, odnosno sestre, dosta su blede. Mlađa, Bianca, (Meaghan Jette Martin) simplifikovana je na plitku fuficu koju jedino zanima da bude popularna u školi, dok je starija, Kat (Lindsey Shaw) direktna opozicija njoj, sa plitkoumno nakačenim i interpreterianim levičarenjem i feminizmom kao distinktivnim karakteristikama. Njihovi momci su... huh. Recimo da će pre zadovoljiti apetite onih koji uzdišu za pouzdano nevinim momcima Hannahe Montane, nego za rasnim misticima koje juri Bella Twilight.



Dijalozi su uglavnom pisani tako da ne zbunjuju jedanaestogodišnjakinje uz tek povremene reference na nešto iz sveta „starijih“. Svet srednje škole prikazan je sa čednošću koja pripada osamdesetim, nema nikakve posebne stilizacije u dočaravanju ovog sveta (sem ako taj retro-80s momenat ne uzmete zaozbiljno), koja bi ovu seriju učinila posebnom, naročito u odnosu na fenomenalnu Secret Life Of American Teenager (koja se emituje na istom kanalu) ili Gossip Girl i njoj slične tin-sapunice koje su ipak odraz Olsen/Hilton/ Lohan doba kojim su današnje tinejdžerke okružene.

Baš šteta.





No comments:

Post a Comment