03 July 2009

ja pa Ti pa sVi: MAKE IT OR BREAK IT

Jedina groznija stvar od pedofilije je gimnastika. Što nikako ne znači da je ovo loš šou






I, pošto sam ulovio vašu pažnju ovim tabloidnim podnaslovom sada nešto slobodoumnije mogu da nastavim pisanje o novom TV čedu kanala ABC Family. Gimnastika je, dakle, gora od pedofilije, jer je a) legalna, b) iživljavanje nad decom traje duže (ponekad i godinama), c) deca znaju šta im se radi (a ponekad i zašto), d) povrede su višestruko opasnije (ponekad i fatalne).

... A onda je jedna žena (jer ženska priroda još nije odlučila da li da bude sadistička (kao muška) ili mazohistička), po imenu Holly Sorensen došla na (treba li reći) briljantnu ideju da napravi seriju o četiri tinejdžerke koje se kvalifikuju za učešće u olimpijskom timu.

Dramska postavka je u skladu sa nešto radikalnijim Hallmark pristupom na kakav nas je ABC Family navikao, pa tako: dve od četiri takmičarke pripadaju tzv. Gossip Girl soju, jedna je dete iz „obične“ (morao sam pod navodnike) američke porodice, a ona koja nas najviše zanima, Emily Kmetko (igra je 25-ogodišnja Chelsea Hobbs) intrigira više nego „Loto“ brojevi u Lost-u. Emily se tek doselila u mali gradić Rocky u državi Kolorado, njen brat je u invalidskim kolicima (scenarista je tu oštro presekao razlike među njima), a njena mama (gde je tata još uvek ne znamo) pored toga što izgleda jedva nešto starije od svoje ćere izgleda i kao top prostitutka iz Majamija.




U prvoj epizodi prisustvujemo lokalnim kvalifikacijama tokom kojih zla i grozna buržujkica Lauren Tanner (igra je Cassie Scerbo, 19) pokušava da na sve Disney-unfriendly načine izbaci pridošlicu Emily iz top trojke koja putuje u Boston na dalje pripreme. Devojke se takmiče u standardnim disciplinama (kojima, ofkors, ne znam profi ime), ali, recimo da me nastupi na gredi više ne plaše od kada sam video na koji način se Emily polomila na "jarcu" (moji komplimenti reditelju). Pored Emily i Lauren tu su još i Payson (igra je Ayla Kell, 19) koja deluje prilično talentovano i najnaloženije na ceo taj gym-trip i Kaylie (Josie Loren, 22) koja ima dečka što je no-no u ovom svetu (po mom laičkom osećaju verovatno zato što onda ništa ne ostaje za trenera/e).


Sve se, naravno, većim delom odigrava u trikoima, što uz navedene godine glumica, Make It Or Break It legitimizuje i za horny tinejdžere svih uzrasta.

Ja, u svoju odbranu, mogu da kažem da (i) ovu tinejdžersku seriju gledam risrča radi, jer trenutno pišem dva scenarija vezana za ovaj uzrast, a vi ostali možete da se branite time da vas je oduvek fascinirao olimpijski duh i da ste se uvek pitali kako li izgleda život tih sirotih (gimnastičkih) bića ili time da u današnjem iskvarenom svetu (pomenutih) Gossip Girl tinejdžera čovek prosto čezne za malo naivne i čedne teen sapunice. Pa čak i ako je ona borderlajn fantazija ozbiljnih pedofiličara.

A tek koliko je naslov sick...





1 comment:

  1. rizikujuci da budem odvec pogresno shvacena, primeticu da, izuzev ako kasting nije radila slepa/slabovida osoba, bar 2 od 4 cure su, kako bih rekla, grudno prejake za gimnasticarke u usponu. hvala na paznji.

    ReplyDelete