18 August 2009

THE CHILDREN

Bela kuga je OK
Jedna sestra sa svojih troje dece i mužem dolazi za Božić kod druge sestre koja ima dvoje dece i muža. Samo dan kasnije ostaće ih troje. Sve ono što će se desiti između predstavlja jedan od najuzbudljivijih horora koje sam gledao u poslednjih godinu dana. Shvatite to, dakle, kao ekstra preporuku.

Tom Shankland iza sebe od igranih izdanja ima samo film WAZ (ponegde poznat i kao W Delta Z ili Killing Gene) koji je, ako me zaborav ne vara, bio osrednji pokušaj spajanja noir estetike sa kvazi-snafovski usnimljenim mukama. Zapravo, ono što mi je bilo najupečatljivije je da je Stellan Skarsgard (kao detektiv Eddie) ozbiljniju konkurenciju u tumačenju odurnog alkosa i mizantropa imao samo u Francuzu Daniel Auteuilu u MR 73. Sva sreća pa The Children deluje kao delo sasvim drugog autora (ako ne računate viruse…). Shvatite i to, dakle, kao preporuku (naročito vi koji ste gledali WAZ)!
The Children je hebeno dobro režiran užas. Koji štreca, koji vam lopatom uliva žmarce i ostavlja dovoljno nemih trenutaka da vam se prvo jeza, a odmah zatim i crne misli podvuku pod kožu. Da bi tako nešto uspeo, Shankland prvo izabira fenomenalan seting- Božić je, zima je, kuća se nalazi van grada, na pragu šume, u podnožju proplanka. Sneg se kristalno belo presijava na suncu, rano ujutru grančice su uvijene u mraz. Čak i da se pravoniotkuda pojavi žmirkajući Hugh Grant i dalje bi vam bila frka.


Podjednako bitno, ako ne i bitnije je to da Shankland stiže da svim svojim junacima, od najmlađeg do najstarijeg, da prostora da im osetimo karaker, da im osetimo (za)dah, da nam ne bude svejedno kad stvari krenu mračnom stranom. Dobro, možda preterujem malo- domaćini su u “oživljavanju” lošije prošli od gostiju, ali kasnije kroz razvoj događaja uspostaviće se i odnosi koji će obojiti događaje koji će obojiti odnose…Najbitnije je od svega je što su hebena deca hebeno fakin scary!!! Ali ne na način Damiena iz Omen-a. Ovde nema demonskih pogleda. Ovakvi “anđelčići” upravo se igraju u parku pored vas. Ono što im je Shankland uradio i ono što je sa njima uradio zaista zavređuje Oskara za rad sa decom. Osećam se bedno što ne mogu više stvari da vam otkrijem, ali to je zato što bih baš voleo da pogledate film.

Dramski sloj ovog filma, onaj koji razmatra šta bi sve roditelj učinio za svoje dete, a naročito šta ne bi, u velikoj meri, i to hebeno realistično, protresa podrazumevajuće neraskidive veze između roditelja i dece. Dodajte svemu tome i to koliko “tragične okolnosti” brzo i lako mogu deformisati bračnu sreću i dobićete fenomenalan horor, dobićete fakin filmčinu!, koja zadovoljava na svim nivoima i nudi dovoljno razloga da se nazove “klasikom”.

Children of the Damned su konačno dobili bate i seke.
selektah: 9 plus / 10

7 comments:

 1. hahaha, sloxy govori extra... to mi je extra vrh, almost vrhnje.... pusa... e ludilo ti je ona drama, valjao sam se od smeha...
  n.

  ReplyDelete
 2. Deca pocnu da povracaju, i sasvim logicno (kao i svako dete koje povraca) dobiju potrebu da pobiju sve matorce. Do kraja filma to i urade. I kraj. Jedan od losijih horora koje gledah, ne kuzim sta je Sloxyja toliko ocaralo. Al' k'o sto on rece - njegov blog, njegov ukus, so let's not mess with it

  ReplyDelete
 3. dragi anonymouse (AJDE, BRE, DOSTA VISE SA TOM LENJOM ANONIMNOSTI! lupite neki nick da vas razlikujem, ovako uvek imam utisak da razgovaram sa anonimnom masom koja oseca da je u vecini),

  ne samo da mi je zao sto ti se film nije dopao, vec i sto je moj prikaz omanuo da ti film docara ili ucini zanimljivim.

  elem, ja mislim da ne postoji razumno ili racionalno objasnjenje zasto deca to rade. sem jedva spomenute 'virusne smole' koja kao i svaka bolest prvo pokosi decu (ili samo decu). a to ozbiljno ometa metaforicna iscitavanja i nervira srpske kriticare, i guess...

  meni je 'the children' strava, jer uzima tu pretpostavku as is i razvija radnju koja je na svaki nacin bila i uzbudljiva i uverljiva. dakle, ono 'kako' je ovde bitnije od onog 'sta'.

  ReplyDelete
 4. Jedno veeeeeliko 'KAKO'

  ReplyDelete
 5. maja> e, slobodane, dosao je i taj dan kad smo se nas dvoje slozili :). sta reci osim da mi je jezzzzivo drago sto je to bas oko ovog filma.

  ReplyDelete
 6. ja sam, ipak, mislio da ce ti biti draze ako se slozimo oko 'bande'...

  ReplyDelete
 7. maja>ahahaha.
  da.

  ReplyDelete