10 August 2009

FM

Šou koji je kreirao Ian Curtis...



... zajedno sa Oliverom Lansleyem. Naravno, ne radi se o onom Ianu Curtisu.

FM je britanski sitkom (ne plašite se!...) o dvojici radijskih didžejeva i njihovom producentu koji rade na maloj stanici Skin FM.
Činjenica da glavnog od njih, Lindsaya, igra fenomenalni Chris O’ Dowd podsetiće mnoge na drugi fenomelani „2tipa+1riba“ britanski sitkom IT Crowd. I ovde kao i tamo imamo jedan prostor (studio) i jednu radnu aktivnost (radijsko didžejisanje) koja ih povezuje, dok su komični zapleti, baš kao i tamo, posledica njihovih mana i loše skrojenih ambicija.

Lindsey je solidan radijski didžej koji nema puno sreće ni u ljubavi ni u karijeri, ali silno se trudi. Dom Cox je alkoholičar i partibrejker. A njihova producentkinja Jane van radnog vremena uglavnom juri i stiže tipove.

Svaka epizoda zapletom je sklopljena oko jednog gostujućeg izvođača (Guillemots, The Subways, Ladyhawke, Wombats, Sway, The Charlatans) koji je manje ili više upleten u privatne zavrzlame nekog od ovih troje. Pa tako u jednoj epizodi Lindsay slučajno šalje Ladyhawke imejl u kome je u animaciji prikazano da je kara kao svinju. Što i ne bi bio problem da njoj sirotoj tog dana nije umro jedan od najboljih prijatelja...

Za razliku od druga dva tipa humora koja mi neviđeno prijaju iz Britanije (kvazi-dok Office/ Extras, friki-Pajton League Of Gentlemen/ Psychoville), FM, baš kao i IT Crowd, pripada tradiciji feelgood (lepa srpska reč, vežbajte...) humora kakav je bio u Mućkama ili Alo, alo. Mesto udarca, dakle, nije vaš mozak, već vaš stomak, dok su komični momenti „uneprijaćeni“ u skladu sa sve gorčim vremenima u kojima živimo. Nije baš totalno un-PC, ali ima kreativnih dovijanja na tu temu (beskućnici se vrte kao lajtmotiv u par epizoda).

FM inspiraciju crpe iz nečega što bi trebalo da bude tema svake treće britanske serije s obzirom na to da im je muzička industrija verovatno i treća privredna grana, a što opet daje prijatan uvid u funkcionisanje ovog dela industrije. S druge strane, Lindsay je luzer kalibar Rodneya iz Mućki i u ekstremno simpatičnoj interpretaciji Chrisa O’ Dowda imaćete dovoljno motiva da ovu kratku sezonu odgledate u cugu.




8 comments:

  1. there's a red can, there's a blue can, there's a red and white can.

    ReplyDelete
  2. evo četvrta epizoda se guli, šteta što će kraj uskoro... fenomenalna serija, fala na preporuci!

    ReplyDelete
  3. anonymouse, vreme je da sebi das ime kako bi te raspoznavali. a i da znam ko mi duguje...

    ReplyDelete
  4. evo, dao!
    kolko sam dužan?

    ReplyDelete
  5. two guys and a girl su divni... aj daj mi ovo da gledam
    n

    ReplyDelete
  6. naopako, samoimenovanje te oduzilo.

    ReplyDelete
  7. there's a red can, there's a blue can, there's a red and white can.

    ReplyDelete