23 August 2009

T0P T3N

Putokaz radoznalim i pametnim, izvor zdravlja veselim, trn u oku netrepćućim.


Nova rubrika. Horizontalni presek najvrćenijih pesama (šta- pesama?! trackova!) i albuma u mom prisustvu.





10 RAZNI IZVOĐAČI dem roots (compiled by sonar kollektiv) (Sonar Kollektiv)

Sonar Kollektiv su moji novi najbolji prijatelji. Šta god da urade, ja pozlatim. Na Dem Roots kompilirane su visoko stilizovane dab i rege teme, toliko arty da možete da zamislite Andy Warhola kako ‘vata gruv uz njih.

09 JIMPSTER sleeper ep (Freerange)

Poslednje autorsko ostvarenje vlasnika Freerange etikete koja na tržište, prema sopstvenim rečima, izbacuje samo “beautifully composed house masterpieces combining melodic keys and irresistible basslines”. Pa šta ja onda tu tražim?! Nemam pojma. Ali znam da sam našao fin, mračnjikav i seksi haus koji zvuči kao nekad Mr. Fingers.

08 WARPAINT exquisite corpse (Self-released)

Kalifornijski bend u kome se čak tri žene smenjuju na vokalima. Muzika je melanholična, snolika, sitnogazeća, ali ima signala da su devojke slušale i soul (Billie Holiday) i Missy (Beetles). Prijaće vam kad slomite i poslednji živac.




07 WORRIEDABOUTSATAN arrivals (Gizeh)


Duo iz Lidsa. Krckava elektronika i slojevi zvukova ponekad nečujniji od našeg udisaja i izdisaja. Jednom sam ležao na podu sa glavom pored zvučnika slušajući ovo i osećao sam se kao Daredevil zarobljen u kocki leda.

06 PRYDA waves ep (Pryda)

Eric Prydz, brat bratu, pravi jednu te istu pesmu svaki put pod ovim nickom. Lupovani sint rif preko Jean Michele Jarre mora + kozmohaus ritam = hit koji svaki prostor pretvara u disko klub na svemirskoj postaji “Mir”.




05 JAY-Z d.o.a. (death of auto-tune) (chase & status rmx) (White label)/ JAY-Z ft RIHANNA & KANYE WEST run this town (Def Jam)

Prvi singl sa albuma Blueprint 3 dodatno ojačan pa sad zvuči kao da su The Prodigy uradili grajm stvar sa Jayom. Kida. Run This Town je (več!) drugi singl sa istog albuma u kome Rihanna, Kanye i Jay prave najbolju Fugees stvar još od Ready Or Not.

04 TORCHE & BORIS chapter ahead being fake (Daymare)

Francuski i japanski doomeri na zajedničkom singlu. Torche su napravili stvar koja kombinuje simuliranu eksplozivnost Young Gods sa fantazmagoričnim ambijentalnim deonicama jednih Khanate. Boris, sa druge strane, demonstriraju tokom 12 minuta i 12 sekundi da za muziku nije potrebno ništa drugo sem buke.


03 ORCHESTRE NATIONALE DE JAZZ around robert wyatt (Bee Jazz)

Džez obrade Wyattovih pesama i pesama koje je on proslavio. Uz orkestar Daniela Yvineca tu su sam Wyatt, Yael Naim, francuska indi-zvezda Daniel Darc, Eve Risser, Camille, Irene Jacob i božanstvena Rokia Traore koja je razvalila temu Alifib dočaravajući je kao žalopojno javljanje sa prostora ispod Ekvatora.

02 BEYONCE halo (Sony)

Kao Karyn White krajem osamdesetih. Bejbifejsasta produkcija sa očiglednim, usudio bih se reći, Rickie Lee Jones/ Carole King ambicijama. Iako me je pesma naterala da se vratim ponovnim preslušavanjima albuma I am… Sasha Fierce sve se svelo na to da Halo ide deset puta na repeat. Sas’im sigurno će deliti prvo mesto na listi najboljih singlova koji god da ovaj drugi bude.


01 MINI VIVA i left my heart in tokyo (Geffen UK)

Dve cice, Britt i Frankee. Xenomania im piše pesme, Simon “tata Idola i Spice Girls” Fuller ih menadžeriše. Zvuče kao Duffy koja je otkinula na najbolje momente Kylie Minogue. Zo zegzi.

3 comments:

  1. i pošto je sloba otišao k madoni, možemo da bahanališemo po blogu.

    ReplyDelete
  2. meni madona pod nosom, pa nisam jos krenuo. ali ti lily mozes da bahanalises kad god hoces...

    ReplyDelete
  3. madona sucks( in my humble opinion ) .bane

    ReplyDelete