23 November 2009

wickEd TV

CRIMINAL MINDS – season 5 (CBS)

piše: wickEd girl













ŠTA JE NOVO? Ništa. Što je OK. Ipak je to procedural, čiji je celokupni smisao upravo u tome da u zadatom formatu-formuli isporuči sasvim očekivani i prevashodno predvidljivi sadržaj. Što je OK.

ŠTA JE STARO? Sve. Cast je isti. Tema je ista (profajleri istražuju brutalna ubistva i serijske ubice). Do sada emitovanih 9 epizoda takođe, kao i u prethodnim sezonama, variraju kvalitetom i sposobnošću da gledaoca uvuku u emotivnu angažovanost. Ipak, ukupno gledano, činjenica da su četvrta i peta sezona povezane zajedničkim arcom daje dovoljno prostora za veću prisnost sa likovima i radnjom, ne baš na nivou sitkoma čiji se smisao i zasniva na uspostavljanju emotivnog odnosa gledaoca prema likovima, ali sasvim dovoljno u zadatoj strukturi koja diktira relativnu nepovezanost pojedinačnih epizoda. Dodatni plus je što je u centru te prelivajuće „drame“ Hotch, a moje zadovoljstvo ovom činjenicom ilustrovaću uz pomoć nekoliko njegovih fotografija. Cute, isn’t he? (Glavnokomandujući će morati da ustukne pred mojim zahtevom, ako ne zbog velikodušnosti, onda makar činjenice da on sam zna da muškarci od 30+ nisu moja „šoljica zrelog čaja“, pa da se radujemo iznimci zajedno. Što je OK. Valjda.)


IMA LI SMISLA ŠTO JE NASTAVLJENO? Skupa produkcija je u ovim „teškim vremenima“ visoko vrednovana sa moje strane. U odnosu na relativno klimav početak (prva sezona je bila toliko meh u pogledu priča da sam gotovo bila odustala od gledanja), sazrevanje serije trenutno je potpuno opipljivo. Istovremeno, sa ovogodišnjim nestankom Without a Trace, panorami tematskih opcija potrebna je serija tradicionalnijeg policijskog/FBI procedurala.

NAJBOLJI CITAT DO SADA:

Don’t speak. You lost a lot of blood. You’ll need your oxygen. Do you know how much you have to study the human body, to stab yourself repeatedly and not die? I don’t wanna brag, but, im somewhat of an expert. You wanna see my scars? What do you think? You like them? Yours gonna look just the same.






Ovonedeljni hit moment: Napisan već u sredu, pošto iskreno sumnjam da će bilo šta moći da mi promeni mišljenje… uostalom, uvek mogu da dodam #2. Dakle, The Good Wife, 1x08. Apsolutno očaravajuća epizoda. Iako se ništa spektakularno u njoj ne dešava, u smislu velikih preokreta ili razvoja radnje, ova epizoda je zaista odličan primer autentičnosti ove serije: glavna radnja već je prevazišla mnoge druge televizijske pokušaje ilustracije „teorije zavere“ (Prison Break, na primer), a sporedne radnje, odnosno advokatski slučajevi kojima se Dobra Ženica bavi unutar firme u kojoj radi, i dalje su dovoljno quirky (mada ne na Boston Legal način) i osvežavajući da drže pažnju i umeju da iznenade inteligentnošću zapleta i, još važnije, raspleta. Uz sve ovo, najpozitivnija je ipak činjenica da je gledanost serije dovoljna da u meni probudi nadu da neće biti kanselovana nakon prve sezone: prethodne nedelje bila je 14. sa čitavih 13.4 miliona gledalaca.



Ovonedeljni shit moment: Oprah u suzama najavila odlazak u penziju. Što je samo po sebi samo još jedan „who gives a fuck“ momenat, ali, gde će sada Tom Cruise da doživljava javne histerične slomove? You Tube je u zvaničnoj žalosti.







3 comments: