21 October 2011

HANGOVER PART II

Zamišljam kako je ovo uz Mela Gibsona mogao biti opor, grub i zabavan akcioni film





Samo jednom sam se nasmejao- kada Alan (Galifianakis) sa glisera koji je upravo uterao jedno sto metara u kopno izbaci sidro. Obratite pažnju. Možda će i vama to biti jedina prilika da se nasmejete.

OK, znam da je moj smisao za humor potpuno irelevantan za vaše gledalačko iskustvo i Hangover Part II nije loš film zato što se ja nisam smejao. On je loš, jer je urnebesan na pogrešan način. Recimo da bi se to tako moglo definisati.

Prvo moram da skinem kapu Toddu Phillipsu jer je sa praktično istim filmom uspeo da zaradi više para nego prošli put. I tu pokušaja da nas prevari da če biti tako nije ni bilo. Baš kao i u Saw ili Final Destination serijalima ključna mesta su identična, a varijacije su samo u detaljima. Ovaj put ženi se Stu, ekipa se okuplja na Tajlandu i nakon lude noći budi se u nekoj šupi od hotela u Bankoku, sa majmunom na leđima. Za razliku od prvog dela gde je nedostajao mladoženja, ovaj put nestao je mladin brat.

Phillips je pokušao da predvidljivost suzbije rekombinacijom elemenata iz prvog dela (Mr. Chow na početku, Tyson na kraju), odnosno pojačavanjem faktora uvrnutosti na već poznatim mestima (sve što se može desiti Stuu u toku jedne večeri, ovaj put sa tajlandskom kurvom), kao i pojačanom eksploatacijom dva najzanimljivija glumca- Galifianakisa i Jeonga. Elemenat neočekivanog koji je bio ključni za komičnost prvog dela ovde je nekako rutiniziran i rekonstrukcija "blekauta" daleko je nasilnija, što paradoksalno ostaje potpuno neiskorišteno u građenju priče. Prilika da Hangover Part II postane Rush Hour-u nalika komedija bilo je mnogo, ali nijedna nije iskorištena. Giamatti kao lažni krimos nije podbacio, ali zamišljam Gibsona na njegovom mestu i suze mi kreću.

Druga karta na koju Phillips nije ozbiljnije zaigrao jeste neka "grubost" koja se provukla na više nivoa u ovom filmu- od povremeno ledenih, skoro neprijatnih detalja u verbalnim obračunima (obraćanje Stuovog tasta na svadbi), preko skoro vulgarnog nipodaštavanja ikakvog dostojanstva Alana i Chowa, do "anything goes" miljea tajlandske "lasvegas" industrije. Ko zna, možda je bilo pametnije osetiti mamurluk tokom narednog dana. A gledajući (opet repriza) sumanute fotke od "prethodne noći" uz odjavnu špicu čovek mora da se zapita- a što nam nije prikazan film o svemu ovome?! Sve izgleda deset puta zanimljivije.

A i Bradley Cooper bi trebalo da se ljutne što je za višemilionski honorar prošetao prljavu košulju i nauljenu kosu.

SELEKTAH: 4minus/ 10

No comments:

Post a Comment