29 November 2011

THE FADES

Kada je ova serija odradila svoj neočekivani i tragični 24 trenutak istog trenutka je prešla u sasvim drugu ligu. Iako je i pre toga za dve lige bila iznad tekuće horor/fantastične ponude




Kao što nas je britanska televizija na to navikla, šestom epizodom završena je i prva sezona nove britanske serije The Fades. Prvi sud o njoj dao sam vam ovde.

U suštini, The Fades je još jedna varijanta zombiexplotationa koji polako, ali sigurno postaje češći sastojak novih serija nego pripadnici LGBT populacije. U odnosu na standardne zombije, ovi jesu mrtvi, ali su im tela fit dok god uspevaju da nađu sveže krvi i mesa da se njome založe. Standardno objašnjenje otkud zombiji (virus, brale) ovde je potpuno eliminisano i stvar je dignuta na nivo romantične podele sveta na ovaj naš i onaj koji pripada dušama. Nemrtvi su u The Fades prvo bili "the fades" tj duše kojima nije odobren odlazak na onaj svet (ne nužno kao kazneno-popravna mera, već i kao posledica najobičnijeg kvara u sistemu transporta), a onda su našli načina da se otelotvore kroz konzumaciju sveže krvi.

Postoje dva tabora- The Angelics, koji su kao dobri, i na čijem čelu je neformalno tinejdžer Paul, koji ima moći da otvora portale ka onom svetu i da vatrenim laserom iz dlana ubija fejdse. Drugi tabor su The Fades, koje pretvodi John (Chris iz prve ekipe Skins), prvi fejds kome je pošlo za rukom da se otelotvori na ovom svetu. I dok među Angelicsima Paul zagovara mirno vraćanje fejdsa na onaj svet (gde će počivati u miru), Neil je pristalica oružanog fejdocida. To je ono što se dešava na frontu.

Pored toga Paul je stidljivi tinejdžer koji pronalazi prvu ljubav u vidu lezbijolike Jay. Njegova sestra bliznakinja Anna (Michelle iz prve ekipe Skins) je "najpopularnija cura u školi", ali svakako najsimpatičniji lik u seriji je Paulov najbolji prijatelj, anglo-afrikanac, Mack.

Mack razbija realnost svake epizode svojim obraćanjima u kameru u kojima nam verbalno odrađuje ono "previously in". Međutim, upravo naivnost i nevinost ove najave, kao i njegovog lika (koji je stalno u nekim polublesavim razmišljanjima) čini da The Fades ne mogu da se žanrovski jasno klasifikuju. A kao što rekoh, kada Paul oseti isto što i Bauer, ovaj šou počinje novi život.

Sudeći po oblaku apokalipse koji se navlači nad naše junake u poslednjoj sceni serije, Paula tek čeka njegov lični Valdemort.

Jack Thorne, tvorac The Fades, je, inače radio kao scenarista na Skins i Shameless UK, a ko-kreirao je bizarnu kvazi-dokumentarnu seriju Cast-Offs koju nikada nisam završio, ali koja je jebeno obećavala.

No comments:

Post a Comment