09 November 2011

NOVE SERIJE

Hell On WheelsAMC, kabl-majka koja je na svet donela Mad Men, Breaking Bad i Walking Dead najavljivala je Hell On Wheels kao isto toliko autentičnu/ zahebanu/ psihološki kompleksnu verziju jednog perioda iz istorije Divljeg Zapada. Ako je suditi po pilotu, ovo je veći čabar od The Killing.

Ukoliko ste gledali Milchov Deadwood najbolje je da to zaboravite.

AMC evidentno nema para koliko HBO i meni nije jasno zašto sebi postavlja ciljeve koje ne može do kraja da ostvari. U Hell On Wheels nema nijednog totala. Većina kadrova gleda kako da se dovije da nam nešto što bolje nasluti umesto da nam jednostavno pokaže. Odustvo (filmskih/TV) zvezda svakako više ne utiče na to da li će serija postati hit, ali pristojnost nalaže da na nezapamtljive, manekenske sinove papa Bordžije, ipak, dobijemo Jeremy Ironsa. Ovde na glavnog glumca, Ansona Mounta (kome sve vreme gledate u usta, jer ste sigurni da je u pitanju neki italijanski glumac koji je nahovan), dobijamo Commona i Colma Meaney-a.

Ah, da. Hell On Wheels je smešten u 1865., kada se tek sležu utisci nakon rata Severa i Juga, a industrijska revolucija počinje da revolucionarno menja izgled Divljeg i divljeg Zapada. Glavni junak je bivši Južnjački vojnik koji kreće u osvetu svoje supruge koju je ubila grupa Unionista. Put ga dovodi u Nebrasku, u "pokretni" gradić Hell On Wheels (nomen est omen, a?) koji se pomera zajedno sa napredovanjem prve velike pruge. Autori serije su braća Gayton u čijem dosadašnjem najpoznatijiem uratku (filmu Faster) glavnu ulogu igra Dwayne "The Rock" Johnson.

U najboljim trenucima Hell On Wheels izgleda kao neki B špageti vestern koji je sebe, nažalost, shvatio preozbiljno. U prvoj epizodi nismo baš najjasnije pohvatali ko će biti glavni likovi, ali čini se da će se osnov priče graditi na odnosu Južnjaka i bivšeg roba koje život ujedinjuje u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Što može biti zanimljivo, ali ništa u pilotu ne sugeriše i da hoće.

Ću pogledati još dve tri epizode, ali nikako i svih 13, kao sa The Killing, ne bih li sebe ubedio da AMC zna bolje od mene.

1 comment:

  1. Nisam siguran ni da Deadwood ima neke glomazne masovke totale van grada, doduse jasno je da su sve pare-dobro ulozene. Steta za tu seriju, kao i za Rome uostalom, HBO ponekad prekine kad je najzanimljivije. Evo i Rados Bajic se odlucio da je dosta sa svojim selom covek ide u korak sa trendovima!

    ReplyDelete