02 January 2012

CARNAGE

Na prvoj godini FDU-a dramaturge uče da napišu jednočinku...


Jednočinka je komad koji kao što samo ime kaže ima jedan čin tj jedno mesto i jedno vreme. Proslavljena francuska (?) spisateljica Yasmina Reza napisala je komad "God Of Carnage" o dva para roditelja koji se nalaze u stanu jednih od njih da rasprave to što je sin jednih motkom udario sina drugih i razbio mu dva zuba. Verovatno ponesen uspehom ovog komada u francuskim pozorištima (nagađam) i činjenicom da mu je kretanje solidno ograničeno poslednjih godina Roman Polanski se prihvatio filmske ekranizacije ovog komada (deluje mi najverovatnije).

Mislim da svako iole obrazovan, nagledan i načitan može da nasluti šta jedna autorka (pol nije bitan), čiji komad "Art" možda znate ili ne, može da izvede iz susreta roditelja koji su se našli da pročešljaju problem svoje nestašne dece. Proradiće njihove sujete? Krivica će se seliti sa "počinioca" na "žrtvu", suprostavljene strane menjaće timove, pa ćemo u početku imati muža-ženu protiv muža-žene, a potom muževe protiv žena, muževe jednih sa ženama drugih... Kako razgovor bude odmicao spadaće fasade, a komunikacija će bivati sve prisnija. Emocije će varničiti, biće slomova nerava i drugih stvari, čačnuće se u socijalne bekgraunde jednih i drugih... Jel da da sve to možete sami da pretpostavite?

Tako i bi.

Jedino što vam neće pasti napamet jeste da će Kate Winslett u nekom trenutku povratiti preko coffee literature Jodie Foster. Ali, ni to neće biti previše smešno.

Roman Polanski je okrenuo par telefona i pribavio sebi četiri velika imena i Carnage deluje kao win-win situacija za sve.

Tako i ne bi.

Carnage je najteži oblik podilaženja srednjoj klasi dopuštanjem istoj da slobodno masturbira nad iluzijom da njeno mišljenje ima ikakve relevatnosti za svet koji kreiraju svi oni koji istu tu klasu preziru svim srcem.

SELEKTAH: 1/ 10

No comments:

Post a Comment