16 January 2012

COWBOYS AND ALIENS

Favreauu treba odati priznanje zbog nekoliko stvari koje dugo vremena nisu nikom reditelju pošle za rukom


I ako ste mislili da se iza ovog nadnaslova krije neki zajedljiv komentar, možda je bolje da vas odmah upoznam sa njima. O ovom filmu je, ionako, rečeno već previše toga lošeg.

Harrison Ford je proglumeo! Glumac sa najkorišćenijim, ali i najzavodljivijim auto-pilotom na svetu pod stare dane setio se da bi mogao da nas podseti da se ispod prekornog pogleda i šmirantskog osmeha, ipak, krije dobar glumac. Kao opaki zemljoposednik Woodrow, Ford je demonstrirao oporost i grubost koja je, inače, ispodprosečno dočaranom Divljem zapadu dala malo arome i u kalupe večito viđenih likova ulila malo neočkivano gustog mulja prošlosti.

Kao glumac-reditelj, Jon Favreau je i Danielu Craigu pomogao da svoj "rat-face" progura kroz lik ozloglašenog bandita koji nakon što je "izazvao" smrt svoje drage traži načina da se iskupi. Ako se ne varam, Favreau je to postigao time što je Craigu dao malo replika i rekao mu da blago imitira Eastwooda. Još malo hvale zaslužuje svakako i kastovanje Paula Danoa kao Woodrowog razmaženog sina. Dano je dao sve od sebe da zasluži sve one niske udarce koje mu je Craig zadao.

Ali, na tome se iscrpljuju kvaliteti ovog filma, kao i Favreauov (primećujete da obožavam da ga zovem Favreau, a ne Jon) doprinos sci-fi/western kinematografiji. Rađen prema malo poznatom stripu (barem meni) Cowboys And Aliens će, nadam se, ostati i malo poznati film.

U potpunosti osmišljen kao parafraza "pravog" vesterna, samo sa vanzemaljcima, C&A se ističe plitkim dometima poput onih da vanzemaljci dolaze na Zemlju da bi joj oteli zlato (koje i njima vredi!), do toga da ljude love lasom kao stoku (nisam uspeo da provalim i zašto). Bolesno patriotske momente udruživanja "kauboja" i indijanaca u borbi protiv "daleko nadmoćnijeg neprijatelja" ne bih komentarisao. Osim toga, ako još u jednom filmu vidim vanzemaljca kome iz usta ili iz stomaka izlazi nešto nalik kandžama baciću antraks u kokice u svim beogradskim bioskopima (u sva tri!).

Cowboys and Aliens je trebalo da bude "klasičan" vestern o problematičnom samotnjaku koji spasava grad od zlih vanzemaljaca i produžava put. Sem uvodne scene, nažalost, ništa nije pošlo tim putem.

SELEKTAH: 4/ 10

No comments:

Post a Comment