12 January 2012

ENDHIRAN (THE ROBOT)

Na izvestan način ovo je jedan od najgenijalnijih filmova koje sam ikada video


Evo inserta da ne pomislite da opet preterujem (nemojte da odgledate ceo da sebi ne pokvarite ugođaj posle).



Priča je stara koliko i ljudska civilizacija. Naučnik napravi robota koji treba da pomogne indijskoj armiji. Robot se zaljubi u naučnikovu devojku. Na demonstraciji robotovih performansi robot namerno sabotira prezentaciju i naučnik ga uništava. Drugi zli naučnik ga podiže iz mrtvih da bi ga prodao teroristima, ali robot beži i, bukvalno, lud od ljubavi, kidnapuje naučnikovu devojku i započinje sa terorom zajedno sa svojim replikama...

Endhiran je mešavina romantične i akcione komedije sa nepodnošljivo odvratnim i ultraultraultrakič (a i to je preblag opis) muzičkim tačkama za koje je Brenin Hajde da se volimo u najmanju ruku Cremaster 3. Indijci baš kao i srpski glumci nekada (u komedijama osamdesetih) vole da se krebeče, njihovi "jebači" su divljeveprovskog tipa kao naš Bata Ž., a reditelj Shankar ima neobičnu naviku da sloumoušn koristi samo u dva slučaja: kada bedgaj izlazi iz kadra i kada nas podseća da je glavna cica Lorealov model za šampone za kosu (kako mi je rečeno) pa su njene kretnje ugovorom vezane da podsećaju na one iz spota uz zanosno mlaćenje kosom.

MEĐUTIM. Ljudi ne odlaze džabe u Indiju u želji da iz korena promene svoj život i uhvate neki njegov novi smisao. A za tako nešto potrebno je da iskusite stvari koje do sada niste videli. Endhiran je u izvesnoj meri nešto tako.

Njegove dve akcione sekvence bez problema (a verujte mi na reč- ja GLEDAM holivudske blokbastere) su bolje i maštovitije (čak ni produkcijski ne toliko slabije) od bilo čega što se u Holivudu u sličnim ostvarenjima moglo videti u poslednjih deset, dvadeset ili IKADA godina. Jer autori u Indiji se takmiče sa slonovima i majmunima koji su bogovi i boginjama koje imaju nekoliko ruku. Drugim rečima, očekivanja koja treba prebaciti su postavljena poprilično visoko.

Oni koji vole sekvence za koje je očigledno da ih je reditelj realizovao usled i pod uticajem opojnih supstanci ovde će imati priliku da vide kako izgleda kada devojka obeća zaljubljenom robotu da će ga poljubiti ako uhvati komarca koji ju je ujeo.

Za ostatak humora koji je često na razini naših komedija tipa Vampiri su među nama navucite malo svoje jače živce (jer ni boravak u Indiji nije samo razmena lepih iskustava, trust me) i bićete prijatno iznenađeni sa koliko uverljive nevinosti Shankar kroji onaj "romantični" deo, ponekad čačkajući u problematiku ljubavnih mitova koji će vas naterati da podignete obrvu i priznate sebi da ste, ipak, prijatno iznenađeni.

Na kraju, sve što sam vam rekao za Lagaan, stoji i za Endhiran. Ovo je onaj "total film" koji, izgleda, više nigde ne može da se snimi, sem u Indiji (i možžžžda u Francuskoj), jer je publika širom sveta odavno neraspoložena da joj se film obrati kao fitnes tretman za telo i duh.

SELEKTAH: 8plus/ 10

No comments:

Post a Comment