29 May 2012

IRON SKY

Posle Bakija još jedan netalentovani Finac dobio je priliku da se bavi filmom


Na neke stvari možda ne treba trošiti mnogo reči. Finski film, uprkos naporima (Dead Snow), je jedna od tih stvari. Renny Harlin na stranu. On je Sveti gral u poređenju.

Iron Sky došao je na talasu hajpa kome na svaki način pokušavam da uđem u korene (i počupam ih!). Film je najavljen kao urnebesno poigravanje sa nacističkom ikonografijom i filmskom istorijom naučno-fantastičnog filma, sve duhovito, pametno... Pa još bogato producirano, pa iz Finske (što da ne?!).

DŽIZUSEFINMADRFAKINKRAJST, ako posle ovog sranja Transformers 2 ne izgleda kao Blade Runner pucajte mi u oba kolena kao Aci Lukasu (u jedno)!!!

Zaplet je sledeći. Nisu svi "Nemci" izgubili rat 1945., neki su pobegli na mesec (i to njegovu "tamnu stranu") i odatle planiraju povratak na Zemlju i njenu totalnu rajhovsku okupaciju. Oruđa i pripreme za taj povratak između ostalih pomaže i naučnik koji neobično liči na Ajnštajna (DŽIZUSFAKINKRAJST, treba li nešto jadnije od toga da bi vas odgovorilo od daljeg gledanja?!!). Do kvarenja planova dolazi kada američki astronaut slučajno zaluta na Mesecu u "nemačku zonu" Planeta majmuna fazon. Pri tome on je crnac. A ne Charlton Heston.

I dok na Mesecu Švabe vode kolo, na Zemlji, Amerikom vlada neka histerična spodoba sasvim nalika Sarahi Palin. Ona većinu vremena provodi u nekakvim sajber Ujedinjenim Nacijama u kojima ona i njene kolege kursadžijski vode svetsku politiku.

Iron Sky je nepojamno neduhovit, nesmešan i megadosadan. Spufovi su na nivou Naked Gun 4 (koji nikada nije ni snimljen jer je imao baš toliko jadne spufove)! U odnosu na Top Secret koji, koliko se sećam, češe o istu ekipu, ovo je ambicioznije zamišljeno kao sci-fi komedija (sa parodičnim elementima), ali su od čitave zamisli najuspešnije (ne i najzanimljivije) realizovani naučno-fantastični segmenti borbe (naci svemirskih brodova u stilu retro-cepelina i oružja savremene američke vojne industrije, s druge strane) koji se opet referišu na najdosadniju moguću stvar na koju se filmski radnik može referisati. Star Wars, naravno. A ima i parafraza Star Trek komandnog mosta. U čorbu se očigledno bacalo sve što može da stane.

Nepredvidljiv jedino u segmentu razmera dosade, Iron Sky je trijumf volje nad talentom.

SELEKTAH: 0/ 10

1 comment:

  1. ..upravo tako..sranje zivo od filma...znaci popizdeo sam kad sam video sta je..a kako su ga nasminkali na trileru..uzalud potroseno vreme..grrr..!!!

    ReplyDelete