17 August 2012

PROJECT X

Posle dužeg vremena jedan film u koji sam stvarno poželeo da uđem. Po svaku cenu


OK, ovo nije film za vas.
Ovo je film za klince koji otkidaju na poslednji Swans album. Koji gotive zatvorske dokumentarce Wernera Herzoga. Koji idu u japankama u školu. Koji voze kola bez pitanja roditelja. Kojima je kul da ih roditelji njihove devojke gotive. Koji ujutru, a ne noću bude komšije glasnom muzikom. Koji pljuju na guštere koji se sunčaju. Koji nikada nisu bili dosadni.

Navodno, bila je ta neka žura u Pasadeni (živa istina!). Klinac je slavio rođendan sa dva druga i pojavilo se par hiljada ljudi više nego što je bilo planirano, pa se žurka otela kontroli. Ovo je film o tome. Tj ovo je "lažni" dokumentarac o tome baziran na materijalu koji je načinio njihov prijatelj Dax, kao i na prikupljenim snimcima nekih od posetilaca. Film je producirao Todd Due Date Phillips.

Počeo sam da gledam ovaj film bez ikakvih očekivanja i sa ozbiljnim zakašnjenjem (u našim kinima on je igrao još u aprilu). Sam početak filma nije me ohrabrio. Klinci, iako "nrdovi" su previše kliše "raspoređeni" (da ne kažem repriziran je raspored iz Superbad), a čak ni u ekstravagantnijim pokušajima (poput Chronicle) nisam se obradovao ideji kvazi-teen-dokumentarca. Ali!...

Debitant Nima Nourizadeh vrlo brzo je opravdao "samo-snimanje", kao i to da nije baš mnogo bitno kako se kamera zatekla svugda gde je trebalo. I to su formalnosti. Nebitne. Mnogo bitnije je da Project X nudi uverljivu (treba li da kažem- jedinu?) opciju kako su tri luzera postali megapopularni heroji zahvaljujući samo jednoj žurci. I ta žurka, verujte mi, jeste bila najluđa viđena na holivudskim ekranima. Meni je čak neverovatno da je na njima i prikazana. Verujem da je film koštao koliko i holivudski kikiriki, ali mi je njegova zarada od samo 100$m širom sveta neobjašnjiva- kako i zašto ovo nije poželelo da vidi barem još milijardu tinejdžera? Koji nikad nisu bili dosadni. OK, kapiram da ih je "zabrana za mlađe od 18 godina" vratila s vrata (iako je u filmu odnos mlađih i starijih od 17 godina 3.000 : 1), ali svejedno- zašto nisu provalili u bioskope?!

Project X je NO BULLSHIT film MTV generacije za MTV generaciju. Generacije koja je bila premala za šou Toma Greena (ujurite njegov prvi stendap!), ali je zato "usvojila" Punk'd, Jackass, Adult Swim crtiće i sve tome slično. Ovo je film u kome se...
(SLEDE SPOJLERI! MARŠ NA GLEDANJE FILMA, PA SE VRATITE!)
... statua dedamrazastog gnoma razbije kao pinjata u nekom trenutku (gle, simbolike!) i iz nje ispadne na stotine tableta ekstazija na koje stotine tinejdžera pojure kao na... stotine prosutih tableta ekstazija! Ovo je film koji je PETA-i pokazao srednji prst sa barem 28 kadrova u kojima naduvani klinci duvaju marihuanu psu u njušku! Ovo je film u kome su tinejdžerke poskidale bruseve i samo u gaćicama skočile u bazen. Ovo je film JEBOTE!!! u kome su kepeca (ne znamo odakle on na žurci) klinci zatvorili u rernu, jer im se učinilo da je to dobra fora!

Project X je film bez pardona. Bez upozorenja. Na početku i na kraju filma stoje samo zahvalnice komšijama, u nekoj formi polu-izvinjenja. Nema "posebnih napomena". Drugim rečima- ako ste dovoljno ludi da probate sve ovo, probajte. Istina, junacima na kraju prete razni krivični postupci i zatvor, ali to je poprilično fejdovano. Ja, zaista, nisam gledao film koji u ovoj meri i bez kočnica juri kroz tinejdžersku svest (i daje im ideje!...) bez ikakve želje da im popuje. Ovo je JEBIGA! film koji su Pet Shop Boys imali na umu kad su rekli we were never feeling bored cause we were never being boring.  Ovo je ono što pamtiš ceo život i pred smrt sebi još jednom priznaš- vredelo je.

Međutim, sva čar Project X ne dolazi samo od dosledno realizovane ideje "sve može", već i od uloženog truda da se junaci u datim okolnostima učine psihološki uverljivim i zanimljivim. Glavni momak, čiju kuću demoliraju, Thomas, prisustvuje sopstvenoj inicijaciji u mtvteenbutthead Džizusa, ali u isto vreme u njemu se kovitlaju i osećanja zabrinutosti zbog onoga što je uradio, baš kao i novopronađena kurčevitost koja će ga odvesti u naručje pogrešne ribe. Malešni pod-zaplet koji se tiče Coste (to je sajdkik koji je sve isplanirao) i njegovog dilera odigraće ključnu ulogu u spektakularnom finalu (jebi se, Betmenespajdermeneajronmene!) ludilom čija je jedina svrha da opravda prethodno odigrano ludilo. A tu je i debeljuškasti i moguće retardirani JB. I on će imati svojih 15 minuta. Jer tome služi drugarstvo!(?)

Vizuelno Project X izgleda kao hiljade drugih hip hop spotova viđenih na MTV-iju, samo sa tom jedinom razlikom što ovde neko stvarno keepin it real. Ali i kopiranje te estetike, sa svako malo montažnim sekvencama sisa i dupeta koje prskaju na sve strane, sloumoušn kadrovima ultimativne lakoće postojanja, sa saundtrakom (J Kwon, Pusha T, Nas, Kid Cudi, Yeah Yeah Yeahs... u kidajućim elekkktro remiksima) koji razvaljuje..  to je onaj bitan momenat, za "uobraženije diskusije", o tome kako Project X realnost uvodi na način na koji je vidimo na MTV-iju i koji postavlja pitanje šta je uopšte "4real"- ono što se dešava pred kamerama ili ono što se ne dešava pred kamerama.

Ta forma sasvim ide ruku pod ruku sa sadržajem koji jedva da ima nekog zapleta- koji je u suštini reportaža. Ta nepotreba za dramskim, ali potreba za "dramom" je refleks reality show doba- rutine u kojoj od prostog češanja u njenom sprovođenju dolazi do trenja i varnica. Project X je i prelepa slika ludila našeg doba, i ne pada mi na pamet da kritikujem, HOĆU DA JADIKUJEM! Žurka prikazana u ovom filmu nije slika neke tamo ispraznosti našeg života, već vatromet frustracije (odnos prema susedima i policiji kao stegama društva) spram toga što moderan život retko pruža prilike za hedonizam, za življenje punim plućima. Za ludilo!

Imamo samo filmove o tome.
Napravljene u formi lažnih dokumentaraca o događajima koji su navodno istiniti.
1985.!

JEBOTE KAKAV MALI VELIKI FILM!

SELEKTAH: 10/ 10

3 comments:

  1. Super napisano, sad mora da se "skine". thanks for recommendation :)

    ReplyDelete
  2. ocito nismo gledali isti film iako se isto zove he he...

    ReplyDelete
  3. kakav trash od filma.....zali boze 90 minuta

    nemanja

    ReplyDelete