15 January 2013

IN ANOTHER COUNTRY

Korejski Woody Allen



Korejska (romantična?) komedija koja se zove In Another Country i u kojoj briljira Isabelle Hupert?!!
BRATE, TI MORA DA ME ZAJEBAVAŠ!!!
Ne.
Majke mi, ne.
I to odlična!

Sang-soo Hong je režirao film The Day He Arrives o kome sam vam već pisao. Nisam bio oduševljen. A od In Another Country sam očekivao da bude neka festivalska angažovana tematika slična prilično dobrom White Material od pre par godina. Kad ono...

In Another Country je formalno omnibus od tri priče koje piše vlasnica pansiona oko koga se dešava radnja. U centru sve tri je Francuskinja koja dolazi u pansion, prvo kao rediteljka koja posećuje svog prijatelja, korejskog reditelja, sa kojim je imala jedan festivalski flert (koji samo on pamti). U drugoj priči ona je supruga bogatog biznismena koja vara svog supruga sa drugim Koreancem, a u trećoj ona je ostavljena profesorka čiji je muž pobegao sa Koreankom i koja dolazi sa svojom prijateljicom u pansion na obali mora da vida rane.

Kroz sve tri priče provlači se nekoliko istih likova: vlasnica pansiona, koja ima samo protokolarnu ulogu, trudnica i njen suprug, čija uloga varira od priče do priče i spasioca na plaži, koji na ovaj ili onaj način uvek završi kao Francuskinjin ljubavni interes, a tu je i nekoliko motiva: mali svetionik za kojim Francuskinja non-stop traga kao metafora za različite (emocionalne) putokaze, korejska hrana i piće (kao soft petting), šator (kao privremeno utočište)... Sang-soo ih sa neočekivanom lakoćom obrće i re-kontekstualizuje oko osnovne situacije na tragu najboljih kulturnih i socijalnih "gubljenja u prevodu" jednog Woody Allena vešto koristeći to što i jedni i drugi glumci najvećim delom govore na engleskom koji nikome nije maternji jezik, te komunikacija obiluje razmenom "bazičnih" misli i osećanja ili šumom prilikom toga. Iz spontanosti komičnih situacija potiče neočekivani šarm, koji skoro ni u jednom trenutku ne jenjava.

Posebnu čar, s rediteljske strane, predstavljaju čorsokačne situacije u kojima Francuskinja mašta da je njen ljubavnik došao ranije nego što je planirao, baš kao i raskrsnice na koje neprekidno dolazi ne znajući kuda dalje, kao i kišobran koji brani od nepredvidljive kiše. Iako je osnovna linija priče prilično lajt, Sang-soo, ipak, uspeva da nas zapita koliko tuge, melanholije i neproživljenog života živi u našim likovima.

Najlepše iznenađenje od svih predstavlja Isabelle Hupert u kojoj čuči vrhunska komičarka na liniji sa Diane Keaton, Merryl Streep ili Meg Ryan. Njena sposobnost da u jednoj grimasi iz romantične komedije načne egzistencijalnu dramu dodatno daje na osećaju da gledate mnogo složeniji film nego što vam se čini.

SELEKTAH: 8plusplus/10

1 comment:

  1. ču da gledam. meni se dopao the day he arrives, ima neku suptilnu ironiju i ležeran, nepretenciozan stil

    ReplyDelete