23 September 2013

AJZI – Jači od smrti (Bassivity Digital)

Rekvijem za Srbiju
piše: powerty


Prema jednom od mogućih tumačenja, definitivni tržišni uspon hip hopa je u američkoj matici predstavljao odušak po okončanju Hladnog rata (nalik usponu gotičkog romana u imperijalnom Ujedinjenom Kraljevstvu – kada nema realne opasnosti, opasnost postaje zabava). Kraj tog, doveo je do početka novih, vrelijih, nama bližih sukoba, koji su za posledicu imali, osim propratnih gnusoba, i sveopštu kriminalizaciju života. U novonastalim okolnostima, rimovana iskustva prekookeanskih emsijeva/gangstera/uličara veoma brzo su na ovim prostorima stekli svoje učenike i poštovaoce. Žargonski rečeno, palo je prepoznavanje na prvi pogled.

I dok je u uslovima regulisanog diskografskog tržišta čitava bulumenta repera u Americi brzo dobila priliku da, okidujaći svoj poslovni nerv, proširi biznis do neslućenih razmera, u domaćem miljeu je usled pretežnog nepostojanja tih preduslova, medijska prezentacija rep scene išla kao po jajima. Izuzimajući “rokersko” obožavanje Public Enemy i donekle Beastie Boys, srpska muzička kritika je mahom lenjo pratila paušalno iscrtane linije po kojoj, parafraziram, u toj muzici crnačkih delinkvenata i rasista “nema svirke” i “puno je prostakluka” (nezaboravna epizoda Baneta Sunshinea kome na Radiju B92 Miško Bilbija “zbog psovki” odbija prve snimke Green Kool Posse).

Takvih stigmi bilo je u početku i na Zapadu, ali do zore novog milenijuma hip hop se, sa svim ostalim žanrovima, izborio za jednakost. Nedugo zatim, veštim medijskim manevrima, na soundtracku dosovske Srbije našli su se i Beogradski Sindikat, VIP, Bad Copy, Marčelo i Juice, dok je kultno sledbeništvo stekao Prti Bee Gee. Nakon ovih, ispostaviće se neuspešnih, pokušaja šou biznisa, smena generacija se nikad nije dogodila. Repera ne manjka, ima ih mali milion na Youtubeu.

Srpsko muzičko novinarstvo je u međuvremenu umrlo. Ovo je prikaz s onog sveta.

Jedan od najpopularnijih predstavnika najnovijeg, “internet” talasa srpskog hip hopa (ima ih ukupno tri: prvi se završio debijem Tapira za PGP RTS 1993, drugi NATO agresijom, treći i definitivno prošlogodišnjim nastupom Sindikata u Areni) je Kruševljanin u Beogradu koji se zove Andrijano. Bez medijske pompe i nastupa, na mala vrata, kao Ajzea se 2008. oglasio kompilacijskom zbirkom Ko da duvali smo lepak. Disser čitave scene, ljuti predstavnik i gnevni glasnogovornik u startu deklasirane generacije koja u životu nije stigla da letuje na Jadranu i položi pionirsku zakletvu, ali u svom DNK nosi sveopšte rasulo kao pretežno životno iskustvo presipanja iz šupljeg u prazno i hroničnog stajanja u mestu (ne samo 4. maja u tri i pet, već svakog dana u godini puta 365), Ajzea je zahvaljući svojoj beskompromisnosti kako s mikrofonom u ruci, tako i bez njega, brzo postao ličnost za koju se vezuju brojne kontroverze i legende. Prema jednoj, Ajzea bataljuje rep jer završava na reanimaciji, ali se tojnbijevski posle par godina pauze vraća u igru kao Ajzi, naoštren da sa svojom publikom podeli svoje životne crtice.

Od ranije je poznato da je srpski jezik kao malo koji bogat psovkama. Mnogo je manje pažnje posvećeno uočenoj lingvističkoj sklonosti ka deminutivima,  rečima od milja, pojmovnom tepanju koje bi trebalo da predstavlja nešto milo & drago. Što se tiče Ajzija, njegovim imenom se sve nežnosti završavaju, jer je Jači od smrti brutalan čitavom dužinom svog trajanja, zanimljiviji i radikalniji od “muzike za jedno puštanje” Damira Avdića i Goribora zajedno. Nisu ova dva imena tzv. nezavisne scene pomenuta slučajno; sa Ajzijem ih povezuje fiksacija prizorima od kojih se najčešće skreće pogled i generalno ih krasi neverica u zvaničnu verziju po kojoj su se okončanjem devedesetih svi ratovi završili. Ajzi, kao najmlađi i samim tim najvitalniji, ne ostavlja ni tračak optimizma da će se sa novim generacijama staviti tačka na spiralu bede, nasilja i očaja. Naprotiv, nova unapred otpisana pokoljenja, koja se ionako neće ni za šta pitati, biće samo još bezobzirnija i bahatija u svojoj darvinovskoj suštini.  U toj borbi za opstanak, čast i dostojanstvo sva su sredstva dozvoljena,  dok se pokazivanje i najmanje slabosti prosto ne prašta i može se ispostaviti kao fatalno u uslovima bujanja divljeg balkanskog hibrida južnoameričke varijante kapitalizma u kome je čovek i institucionalizovana briga za njega realno nepostojeća kategorija.

Jači od smrti je jedan od najboljih srpskih rep albuma ikada. Ličan do neizdrža, Ajzi istovremeno uspeva da bude i veoma darovit psiholog i sociolog, što slušaoca lako dovodi do identifikacije sa neveselom tematikom. Teško, crno, ma precrno; ovo izdanje predstavlja zaokruženu celinu osobene, potmule zift atmosfere, tačku balkanskog sudara detaljnog selinovskog nihilizma sa religioznošću Dostojevskog, podvojeni ludački izveštaj iz konradovskog Srca tame crnaca Evrope, kojim se ne polažu računi, već vidaju sopstvene rane u galeriji pred strahom pokleklih likova kao što su kurve, panduri, kockari, dileri, ubice, narkomani i njima slične jezive lobanje koje su ti neretko do juče bile braća, ortaci, drugovi, simpatije i velike ljubavi. A kad rane bole ispuštaju se krici. U izobličenju nakon gubitka, ponuda emocija je ekstremna  – Ajzi rimuje gotovo u ekstazi, kao da mu život zavisi od toga, i u ispitivanju krajnjih granica sopstvenog posrnuća u devastiranoj sredini uglavnom je mrtav ozbiljan, ali gotovo uvek kada najgušći mrak zapreti da ga u potpunosti proguta, on prospe neku genijalnu optimističku foru i digne priču na nivo oslobađajuće katarze, uspevajući da i sebi i slušaocu dobaci preko potreban šlauf nade.

Prvo što upada u uši su Ajzijeve rime slagane po zvučnosti, neprecizne i metrički nepravilne, ali majstorski skrojene tako da gotovo niti jednog sekunda ne narušavaju tok priče, gradeći moćne sinematično-poetske slike koje u stopu prate Kročeov estetski kredo – nije bitno šta je na slici, već kako je naslikano. Magijskom alhemijom reči blato biva pretvoreno u zlato, posebno u slučaju trilinga asova: prvog video “singla” Niko i ništa, gzolikog (eho setnog Cold World + Investigative Reports sentimenta) generacijskog otpisa Moja ekipa i Anđela čuvara, do sad nečuvenog duhovnog striptiza, liričkog i produkcijskog vrhunca ne samo ovog albuma.

Nije Jači od smrti bez mana. Iako korektno produciran, njegov muzički segment se ne može meriti sa kvalitetom priče (još uvek čekamo nekog domaćeg repera koji će promeniti ovu konstantu srpskog hip hopa). Možda je i raspored pesama mogao da bude drugačiji, a možda je i album sam po sebi predug (traje gotovo kao igrani film). No, sve to nije toliko bitno jer predstavlja sekundarno traženje dlaka u jajetu i u najvećoj meri pada u vodu pri novim preslušavanjima, jer je Ajzi spreman i strpljivo čeka da te s obe ruke ščepa za vrat i gurne u inferno, koji je tu - u nama, u bližnjima i iza prvog ugla.

Nesumnjivo, Jači od smrti predstavlja novi etalon po kome će se meriti sva ostala domaća izdanja. Na njemu je hip hop i definitivno propričao srpski. Uostalom, čućete i sami, ništa vas ne košta.


SLKTH: 9.99/10

Album možete besplatno preuzeti ovde.

28 comments:

  1. Ovo kao kad Pitchfork recenzira Animal Collectice.

    ReplyDelete
  2. Skinut je u fonu i po ceo dan vruji

    ReplyDelete
  3. Nismo više drugovi, Anđeo čuvar i Ulični rat su mi najbolje pjesme na albumu, svaka čast Ajzi!

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. aj skabo sta pricas, pa tebi nije do clanaka, prosecan rep, nista posebno

      Delete
    2. a jeste, ajzi ne moze praviti prosecan rep. ovo je druga strana realnosti

      Delete
  5. sta kenjate album nikad ocajniji. ajzi ne moze ni malo da upadne na bit, samo kuka u pesmama a glas kao da ce da zaplace (a i negde stvarno zaplace, poslusaj dosta je bilo). jedino sto valja su vrhunski bitovi, ali ni oni ne mogu lepo da se cuju jer ovaj zavija na mikrofonu.

    ReplyDelete
  6. Dobar tekst, a Ajzi najjaci kidac trenutno!

    ReplyDelete
  7. JA I DALJE NAJVISE NA SVETU VOLIM PARE ! NAJBOLJI !

    ReplyDelete
  8. Ovo zvuci kao jedna dugacka zalopojka, stvarno je jadno

    ReplyDelete
  9. cudak-genijalac AJZI nas je zeznuo,album je fantastican,u potpunosti se izgradio kao muzicar,ajzi je individua u srpskom repu njegov rad ne moze se porediti ni sa jednim reperom na sceni upravo zbog svoje specificnosti. 10+ ,nadmasio sva ocekivanja!!!andjeo cuvar,moli se za mene,crna dama po meni umetnicka dela!!

    ReplyDelete
  10. ajzi je pridobio publiku sa strane iz razloga sto je srbski hop nazvao bebom koja je umrla...ljudi necitaju izmedju redova...odlican manipulator...idemo dalje...pjesme..i nisu lose imaju neki adrenalin...ipak beat ga cupa vise od bilo cega...idemo dalje...sve sto kazem su lazi" svaka cast i na tome sto ovce to vrlo rado prihvataju i cak nazivaju album decenijskim...ovo je presmjesno...i neka se probio-.nasao je nacin da udje vecini u glavu.,na taj depresivan nacin.,takav je balkan pali samo kukanje...i da on je jedini bio na rehabilitaciji i jedino je on iskidao ocu svaki zivac i jedino je on ostavio milione u kazinu...alo!! alo!! a sto je ovo...a o cemu se odje radi...znam toliko istine i o njemu i o onom iz sandzaka...samo ljudima vise prija lijepo upakovana laz servirana kao glavno jelo.,nego li pravi underground...uzivajte u svojoj gluposti ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Decko nemas ti pojma... Plitak si mnogo... Ja sam eto slucajno Andrijanov drugar, moze se reci i brat zadnjih 15 godina.... iskreniji i istinitiji album od ovog neces da cujes!!!

      Delete
    2. uzivaj u svojoj gluposti i idi kod decka ...ae sad ono vozdra...

      Delete
    3. neprepucavaj se samnom mali... nisi svjestan svoje nesvjesti ...

      Delete
    4. nepismeni kurceviti anonymous....

      Delete
  11. Ajzi tata! pravite majice!

    ReplyDelete
  12. sta ova masa iz sarajeva hoce? sve muslimani jebeni...

    ReplyDelete
  13. ja sam siguran da je ajzi bio ovde i pročitao powerty-jevu recenziju, kao i da možda svraća da vidi šta ljudi komentarišu.
    možda bi bilo zgodno da se sad oglasi i smiri ekipu pre eskalacije sukoba.

    nemam ništa protiv da mislite mojom glavom ovde. sve ostalo je glupo.

    ReplyDelete
  14. evo ja sam musiman..ajzi je najaci.,muslimani su uz tebe! smradu jedan...ti odozgor...

    ReplyDelete
  15. Nije ovo muzika za debile! Pesmu prvo moras da razumes da bi kenjao nesto! Ajzi ima svoj stil tako da magla !

    ReplyDelete
  16. vasiljkokrusevac29 December, 2013 02:43

    Brat je najaci opisuje svoj zivot i samo oni koji ga poznaju.znaju sta je preziveo ovo je life story ajzi ili ajzeje veliki pozdrav.

    ReplyDelete
  17. Najbolje nesto sto cuh zadnjih godina....

    ReplyDelete