26 December 2013

BLACKFISH

Možda ste i vi očekivali više


Bez želje da uvredim sirote orke i temu kojom se ovaj film bavi, ali kako i zašto ovo nije završilo samo kao epizoda na Animal Planetu. Ekskluzivna, "specijalna" ili vanredna. Ali epizoda.

Jednom davno ljudi su prestali da love orke, kitove ubice, da bi od njih pravili Pate paštete i Luj Viton torbe (ili šta već) i shvatili da su ovi daleko isplativiji kao zvezde vodenih parkova. Amerika je oko svega izgradila multimilijardersku industriju. Vremenom u vestima su počele da se pojavlju vesti o nezgodama tokom "živog programa" ili treninga sa zvezdama tokom koga su, mahom, treneri izvrtali udove u oblike koje telo ne dozvoljava. Krivac je uvek bila ljudska greška.

Nakon nedavne smrti trenerke Dawn Brancheau koju je kit Tilikum (prava zvezda ovog filma) prvo malo izlomio, a potom malo udavio, rediteljka Gabriela Cowperthwaite odlučila je da skloni zavesu i pogleda šta se dešava iza scene. Ono što je otkrila jeste da kitovi nisu nimalo pogodne životinje za ovu vrstu predstave, da su životni uslovi u kojima probaju katastrofalni, kao i da je za skoro svaku nesreću više i češće kriv nevini kit. Jer on jednostavno nije životinja koju je priroda obdarila talentom da se druži i igra sa ljudima. U ostalom, iza njihovog imena s pravom stoji "kit ubica".

Ali ova ozbiljna i potresna tema (ne koliko i one sa delfinima u Japanu u The Cove) dočarana nam je kroz predvidljivi i televizični kolaž dokumentarnih snimaka samih nesreća i brojnih izjava brojnih trenera koji su svi od reda napustili posao trenera i sada su najglasniji kritičari te sumanute aktivnosti. Još predvidljivije predstavnici najvećeg vodenog parka, u kome se nesreća desila, nisu bili voljni da daju ikakve izjave.

Informacija nam je pružena, poentu smo shvatili, srca su nam povremeno bila dirnuta (siroti kitovi počinju da se usled frustracije prostorom u koji su zarobljeni šibaju međusobno, nešto što skoro nikad ne rade u beskonačnom prostranstvu mora), ali film je bio prosečan, rutinski, televizičan i bez trunke duha i autorstva.

Sorry, kitovi.

SELEKTAH: 4plus/ 10

No comments:

Post a Comment