24 January 2014

ERAAS - Initiation (Self-released)

Najbolji album IKADA?! Pa, danas, po kiši, snegu i tmurnom nebu baš jeste.


Ja sam uvek očekivao da izdanja sa Blackest Ever Black etikete ovako zvuče. Podmuklo, mračno, elegično, blago 4AD-ijasto, kao da su se naslušali Tricky-ja. Ali to se retko dešavalo. Možda su tom "idealu" prišli jedino Tropic Of Cancer, ali njihove pesme je lako raspršiti u vetar. Warpaint će moći ovako nešto kad postanu udovice.

ERAAS (izgleda da caps-lock nije slučajno ostao uključen) su duo iz Bruklina (on & ona) koji iza sebe ima već jedan album (prošlogodišnji po bendu nazvani) i jednu kolekciju remiksa koju su oni nazvali Reworks iz jula prošle godine. Kao što vidite, ništa što vi za jedno popodne ne biste mogli da nadoknadite menjajući u isto vreme i aromu svoje depresije. Mene ova muzika raduje (i kao što sam sa A. u razgovoru ustvrdio izgleda da nije "manična depresija" nego "manična sebičnost". Dakle, još gore).

Sad imate izbor da vam ja izmišljam kako sve to zvuči ili da preskočite nadalje napisano i klikom na pesme sami proverite da li ste za ovu vrstu terapije. Za one koji više vole da čitaju ovo je jedan minimalistički goth-album. Kao kada bi, recimo, The xx prešli na mračnu stranu (isto važi i za Young Marble Giants). Ili kada bi izdanja sa Manimal Vinyl imala malo više duše (pa makar i "prodate"). Gloom je lepa engleska reč. Tumorno bi bilo na srpskom.

Ritam mašina je ukradena od ranih Sisters Of Mercy, zajedno sa crnom bas linijom. Skoro uvek je mid-temp ili sporije. Kao po Lynchovom autoputu. Vokali su zlokobno zavodljivi, uspavankasto meki. A po svemu tome sitno su seckane razne vrste perkusija, čisto da znate da u grobu niste sami. Semplovani zamućeni vokali (duhova) na stranu.

Ali Initiation traje tek pola sata. On je osmišljen kontra svih tih gloom-doom koncepata u kojima je pop format prezren zarad krojenja atmosfere i rastezanja muka. Album ima samo 8 pesama i traje jedva pola sata, a ipak radi posao- simulira večnost. I pitak je! Neće vas ni umoriti, ni zarobiti. Ponekad nećete ni primetiti da vam poput Cronenbergovih "beba" mili ispod kože.

Iako potpuno retro Initiation je zapravo vrlo, vrlo moderan i čak i produkcijski u skladu sa organskim dronstepom koji promovišu Forest Swords, Leyland Kirby i Vatican Shadow. Gradovi i snovi u kojima oni žive napala je rđa.

Guardian/ Descent kao nož od magle u moje srce.
Naslovna tema kao saundtrak za Gravity kada zažmurite i zamislite sebe... tamo.

SELEKTAH: 9/ 10


12 comments:

  1. bas dobro ovo bi se moglo nazvati dron pop, fala za preporuku opet

    ReplyDelete
  2. Warpaint je najbolji album ikada, pa i danas, a kada postanu udovice, doći će na Egzit i ja ću svojim unukama ponosno da pričam kako je vreme potvrdilo ono što sam posle nepune dve nedelje tvrdio; njihov mrak je organski, a ne maniristički, kakav blackest ever black, čak i kada je samizdat, emanira /dobra primedba na Tropic of Cancer/. 4AD, pa i Tricky, nešto su drugo, te ću skinuti ovo pre nego što WP počne da mi curi odasvuda; da, odgovaram na svaku provokaciju. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. pisao sam ovo mnooogo ranije nego što sam čuo novi warpaint. sad to ne bih rekao.
      što bi se reklo- novi warpaint je najbolji album ikada.

      Delete
  3. I, uz malo sreće, sutra će mi u Oksfordu biti kupljen LP; DA, crveni, mada šta ti pričam, tebi je verovatno već stigao.

    ReplyDelete
  4. I, da završim triptih komentara - vidim KVB (kožno-venerična bolest?) RMX, to je dobro obećanje.


    Čuj ovaj prošlogodišnji Dirty Beaches /možda ti je i na listi, a ja tek sad/, to bi moglo biti na tragu a i ima pesmu Beograd /da, obrada Nje/.

    ReplyDelete
  5. I meni je super legla ova ~zlokobna uspavanka, otkrila sam duo tek prosle godine i to me je bas Initiation potpalila ;)

    Mozda se ja ne snalazim na ovoj neprijateljskoj podlozi bloga, ili nema arhive tekstova nigde?

    ReplyDelete
  6. nažalost, arhiva ne postoji. moraš da ideš unazad ili da searchuješ šta ti treba. it's minimal, baby

    ReplyDelete
  7. Ček, pa ja sve vreme u stvari slušam istoimeni album iz 2013, otkad je i Initiation? Najbolja inicijacija ikada! A sve se uklapa, dođem da ponovo pročitam prikaz i tek na kraju, kad navodiš pesme kojih na istoimenom nema, skužim! Izdvojio bih At Heart, Ghost, Briar Path, Fang i 3nity.
    Ves & Slo, znamo se! :) Poslednji Najf vam ne valja, ali zbog najbolje preporuke na ovom blogu ikada /a to je uz preporuku za film Mihael -- razbudio me i ne dao da zaspim/, praštam, ljudski je.

    ReplyDelete
  8. p. s. dupli crveni Vorpejnt je krenuo prema meni, konačno ću i ja moći da kažem ploče iz Engleske.

    ReplyDelete
  9. On i on, btw. ,-) I pazi kad sam ih na nečuto dobro spojio .@dirtybeaches808 and @eraasgroup squeak by to win Best Subbacultcha! show of 2013 by a single vote http://bit.ly/198yc4a

    Time završavam drugi triling komentara, ostanite uključeni, eto me posle ručka i obavljenog posla.

    p. s. guglam nečuto i vidi šta mi izbacuje http://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=312983 ali i http://www.dirtysouth.me/2013/06/dirty-south-500-vol-7/

    ReplyDelete
  10. to je to!! da li cu se ikada vratiti popu, sada kada me je doom i gloom uzeo pod svoje... =^.^=

    ReplyDelete
  11. sto je ovo dobro.
    hvala

    ReplyDelete