04 February 2014

ZAŠTO MOĆ VEŠTICA VIŠE NE IDE NA RADIJU B92

Fight (4) the Real Thing!


Sve je počelo tako što je Ristić Ratko, šef tonskog sektora, prilikom montiranja Božićnog specijala Moć Veštica, primetio da isti traje tri i po sata umesto predviđenih dva. Više od svega uznemirila ga je i zbunila činjenica da poslednjih 55 minuta otpada "na neke cvrčke", pa je o tome obavestio Radojičić Božidara, muzičkog urednika B92. Ristić me je telefonskim putem obavestio da dalja sudbina emisije zavisi od dogovora sa nadležnima. Navodno je trebalo da sačekam da mi se Radojičić javi. Nisam izdržao toliku neizvesnost pa sam direktno pozvao Martinoli Anu, direktorku Radija B92. Ona mi je rekla da dogovor sa mnom važi na "dva sata trajanja emisije", kao i da ona nije čula "cvrčke", ali joj se ne čini pametnim da to ide u program. Na moju sugestiju da se radi o specijalu u okviru specijala, pa još za Božić (cvrčci, po mom skromnom mišljenju, zvuče anđeoski), kao i da Radio B92 nikada nije bio imun na provokacije i "special moments", dobio sam razuveravanje da bez obzira na to što bi se "subverzivna delatnost" odvijala u periodu od pola jedna do pola dva noću, mnogi naši slušaoci slušaju baš taj termin zbog noćnog plejlista (koji priprema Ivanović Miloš... Kepa- prim. aut.), kao i da je on izuzetno popularan. Ostavljen sam sa obećanjem da će "cvrčci" biti preslušani, uz konsulatacije sa Radojičićem šta dalje (u međuvremenu je ovaj poslao mejl u kome mi napominje da je vreme trajanja moje emisije dva sata, a na tri i po, a ne sat i po koliko će trajati izmontirani specijal sa Najboljim obradama), a ponuđeno mi je i da "cvrčci" idu u pozadini mojih najava za Božićni specijal. Ne sećam se kako sam se tačno odjavio iz razgovora, ali mislim da moj ton nije krio razočaranje razvojem situacije.

Sutradan (25.12.) sam poslao mejl:

subject: I doubt you'll cry for me argentina

to Ana Martinoli

martini,

MV se ovim mejlom i zvanično odjavljuje sa b92.

za mene to već dugo nije radio sa kojim sam odrastao i na čijem duhu sam izgradio svoj.

u okolnostima u kojima zaposlenima više smeta emitovanje neverovatnog audio eksperimenta posle ponoći nego olly jebenog mursa ili gary fuckin barlowa u dnevnom programu bojim se da za mene više nema ničega čime bih mogao da kompenzujem svoj trud i rad na emisiji.

kapiram da je dovoljno pristojno od mene što vam to javljam malo više od mesec dana unapred, s obzirom da imate 4 gotova specijala na raspolaganju (do 28. januara), da se snađete za neku novu emisiju.

isto tako kapiram i da je ok da tokom nekog od tih serijala svratim da iskopiram stvari iz svog foldera na programu, pa eto i molbe da se to ne dira barem još mesec dana.

freedom, 4 & against the people

Istog dana Radio B92 je odgovorio:

re: I doubt you'll cry for me argentina

to bozidar.radojc., ljiljana.nesko., me 

Dragi Fridome,

Zao mi je zbog takve odluke, meni ces nedostajati, privatno I kao slusaocu, a nedostajaces I programski, volela sam sto si s nama.
Program se definitivno menjao, ali mislim da je vazno sto smo uvek cuvali mesto za emisije kao sto je Moc Vestica I to se nece menjati ni ubuduce.
Ako se predomislis, prostor postoji.
Tvoje foldere ne diramo, mozes ih kopirati kad god zelis.
Na cc je Ljilja Neskovic zbog koriscenja B92 mejl adrese.

Veliki pozdrav I hvala na svemu,

A

Sent from my BlackBerry® smartphone


Nakon toga iz spornog Božićnog specijala odstranjen je Wilsonov God's Chorus of Crickets kao i još dve pesme sa Mark E. Smithom kako bi emisija trajala 2 sata. Potom je nedelju dana kasnije, umesto reprize Najboljih pesama 2013. (prva polovina liste) emitovana lista Najboljih pesama 2012., a dve nedelje kasnije spremljeni specijal The Rise and Fall of Paramount Records nije ni emitovan. Na moje upite zašto je to tako dobio sam obećanja da će se raspitati i saznati "jer sve snimljeno i izmontirano trebalo bi da bude emitovano". Ali niko se nikada nije javio.

Moje mišljenje je da im puca kurac da se bave time.
Eto, to je cela priča.

37 comments:

  1. cek malo jel ovo neka zajebancija ili stvarno nece vise biti MOC VESTICA ????

    ReplyDelete
  2. Izvlaci se zakljucak da su ti cvrcci bili samo izgovor da uradis nesto sto si hteo jos ranije, ali ovako si krivicu prebacio na B92.

    Sve nekako izgleda detinjasto

    ReplyDelete
  3. Ubi me čoveče!

    SS

    ReplyDelete
  4. cvrčci zvuče andjeoski. to ionako nije više taj radio odavno, a ti moju (našu) podršku svakako imaš za nastavak MV. sada si, konačno, sam svoj gazda

    ReplyDelete
  5. srce se uvek neugodno cepa svaki put pre nego što se donese ispravna odluka, i ostane taj haunting gorko-slatki osećaj samoinicijativnog odlaženja
    been there, done that.
    any further plans?

    ReplyDelete
  6. Pored toga sto je bila oaza dobre muzike, MV je verovatno bila jedina emisija na radiju u kojoj su gradonacelnik Civas i ostale abominacije nase stvarnosti predstavljane u pravom svetlu.

    Uz tebe smo Fridome, na kom god mediju(mu) budes nastavio sa svojom delatnoscu.

    ReplyDelete
  7. Pravda za Jim Wilsona i cvrčke. Radio ne pratim od '91, razlog više da i dalje tako ostane. Šteta zbog playlista, neke su antologijske....

    ReplyDelete
  8. bas mi je zao. jes da sam se oseco ko pravi gastros kad u holandiji slusam srpski radio al emisija je bila remek delo na mnogo nivoa!
    nadam se nekim novim epizodama
    veliki pozdrav
    pavle

    ReplyDelete
  9. Martinoli je baš onako asistentski odgovorila, mislim docentski. Zanimljiv je deo da se "program definitivno menjao" ... ali se mesto za emisije poput MV "nece menjati ni ubuduce". Šta je uopšte koncept tog radija? Lepo je Toma Damjanović hteo da napravi formatira taj radio po clock sistemu. Ovako je i tvoja emisija ispala usputna šteta kvazi-korporativnog blata u kojem se svi zajedno valjamo.

    ReplyDelete
  10. Zao mi je sto si tako odlucio prvenstveno zato sto je to bila prilika da neki siri auditorijum (jer ipak je b92 radio sa nacionallnom frekvencijom), koga mrzi da pokrece dupe (tj. potrazi sam neku malo kvalitetniju, a drugaciju muziku) cuje nesto drugacije od onoga sto mu se uglavnom pruza po radio sra.. ovaj stanicama, sa mogucnoscu da mu se to drugo eventualno i svidi i da ga zaintrigira na neki nacin. Kapiram da ovakve stvari urednika i rigidno ponasanje na mestu gde mu mesto nije, umeju da smore, ali cini mi se da ta situacija nije bila toliko katastrofalna da je trazila tako radikalne rezove... Ipak sta je bilo bilo je, glupo je da sad posle ovakvog mejla kakav si im poslao uopste razmisljas da li je to dobro ili ne, bilo bi bez veze da se sad vracas na stare pozicije, ali ostaje mi (licni naravno) utisak da takvim povlacenjem cinimo uslugu mediokritetima da se i ona mesta koja su predstavljala oaze necega sto smo voleli i cenili pretvore u prostor za koka kola liste i slicne stvari... U svakom slucaju zelim ti da ovaj korak bude osnova za nesto jos interesantnije i jos jednom hvala na svom entuzijazmu i istrajnosti koji si pokazao u guranju pravih stvari. Veliki pozdrav i izvinjavam se zbog preopsirnosti :/ !

    ReplyDelete
  11. Mo' Wax - Marlboro Music, www.redbullmusicacademy.com/ , Coldplay, Costello - Apple, Sofa Surfers, Eno - Microsoft, U2 - facebook... pop will eat itself.

    ReplyDelete
  12. Oh me oh my! Biće, Fridume, da se nisi uklopio u prolećnu programsku šemu (a izgleda ni u ostale šeme) koja obećava "kampanje, aktivnosti, kontroverze, društvene vrednosti, programski angažman, filantropiju, društvenu odgovornost, animaciju, afirmaciju, javnu debatu, interakciju".
    Ne sumnjam da ćemo se družiti na nekim drugim talasima, a koga još boli uvo za b92. Uz par izuzetka isprazna spika, isprazna zika i š'ima beograde..

    ReplyDelete
  13. Shmrc,
    Jos samo da Skoca ode i da vise nikada u zivotu ne pomislim da "upalim" taj radio, osim bukvalno... Ae srecno, valjda neces sada na Studio B da im smetash tamo usred predizborne kampanje ;)

    Truch

    ReplyDelete
  14. Snesko i Rumenko04 February, 2014 20:03

    kad pogledas prolecnu semu radija ne verujem da ce ti biti zao sto si otisao, doduse i do sada je vas nekoliko imalo status na pr.teofila pancica ili ljube zivkova koji pise za zarkovicevo vreme

    ReplyDelete
  15. i sta sad - zavisimo od pitchforka!? pitchfork im materina
    paja

    ReplyDelete
  16. Uz FRI-DOM-A!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  17. Što bi rekao eminentni Radoš B.: I tako... Sam si sebi pucao u nogu da bi ispao buntovnik, a zapravo ti se više nije dalo gnjaviti sa emisijom (a Grci jedva dočekaše da te izbace iz svoje komercijalne fantazije).

    ReplyDelete
  18. Ko zna zasto je to dobro...

    ReplyDelete
  19. izdrzi, fridome!

    ReplyDelete
  20. Ne znam da li si dobijao sve pesmice koje sam ti slao, ,ali ja šaljem i dalje , podrška od Čombeta Kodagain.

    ReplyDelete
  21. Drugar, velika podrska iz Novog Sada. Ti si primer voditelja sa jebenim MUDIMA! Bez kompromisa i ulizivanja...Nastavi ovde, slusace ko zeli a ko ne...ni ne treba :)

    Pozzzz + RESPECT!!!

    ps Nego dodji ti lepo u nedelju na Napalm Death na dobar provod \m/

    ReplyDelete
    Replies
    1. fala na proceni muda.

      opšte je poznato da mi koncerti teško padaju, a bojim se da sam napalm death propustio kad bi mi to nešto značilo.

      ali HORNS UP! za sve koji idu. neka gori grad!

      Delete
    2. U svakom slucaju, samo napred!!!

      A Napalmi vala ostavise nekoliko tona muda na bini i pokazase visoko uzdignut srednjak svemu negativnom i licemernom "Superior species with inferior ideas"

      Idemo dalje \m/

      Delete
  22. A bilo je zloslutnog odsustva i nekih drugih nota, nešto kao u prevečerje smrti druga Tita, kada je visilo u zraku da će doći vreme žalobne glazbe...

    ReplyDelete
  23. Evo ja cu sad da se roknem,jer slusam ovu emisiju od 2006.Ti si moj Bog.Ne znam sta sad.Ratos de Porao.

    ReplyDelete
  24. sinđo, pre nego što se rokneš, probaj ovo
    http://www.mixcloud.com/MisliteMojomGlavom/mocvestica04022014/
    http://www.mixcloud.com/MisliteMojomGlavom/mv11022014/
    http://www.mixcloud.com/MisliteMojomGlavom/mocvestica18022014/
    http://www.mixcloud.com/MisliteMojomGlavom/mocvestica25022014/

    ReplyDelete
  25. Znate li zasto se nova emisija koja ide od 22 zove kisobran?Jer tih dana nebo je plakalo.Placi srbijo.Fridomeee vrati see ovce tvoje su uz tebee.

    ReplyDelete
  26. Ne razumem kako je moguce napraviti emisiju od tri i po sata za dogovoreni termin od dva sata i ocekivati da ce to biti emitovano, a da se prethodno to ne obrazlozi i ne utvrdi da li ce to remetiti plan ostalim autorima - ili je tvoje vreme vrednije od vremena druigh? Izgleda da si ionako hteo da "raskines" ali si na neki cudan nacin trazio da ti daju razlog da to ne ucnis, a oni nisu. U tom smislu je bezveze prebacivati krivicu na druge. Nekako iz tvoje price deluje da ce veliki broj ljudi koji slusaju b92 biti uskracen za tvoju emisiju usled neobicno detinjastog ponasanja. Steta. A opet, mozda je ovo pocetak neke nezavisne internet radio stanice....nadajmo se.

    ReplyDelete
  27. Sori, i meni je ovo neobican razlog i nezrelo obrazlozenje. Ako B92 ne valja, a ne valja negde od 1996. po strozijim kriterijumima, a od pocetka veka po nekim labavijim kriterijumima, ne znam zasto tada nisi otisao, a sad se zalis da ne valjaju. Licno i subjektvno, B92 je seljana teska duze od decenije. I nije mi simpaticno to objavljivanje mejlova.
    Dalje potpisujem ovog anonimnog 10 March, 2014 17 30 i Milosa.
    Inace, slusao sam ti emisiju, i onu prethodnu vise od deset godina. I gledao top listu sredom (?), kad si pustao Britni, Tahiti80, Frank Popp-a i uzivao u svemu tome. I ne, nisam sa B92.

    ReplyDelete
  28. не могу се отети утиску да је најбољи сингл свих времена марки марк и фанки банч - гуд вајбрејшн.

    ReplyDelete