01 October 2014

TRICKY - Adrian Thaws (False Idols)

Možda najefektniji Tricky-jev album u karijeri. Nakon Maxinquaye


Valjda je od početka trebalo da nam bude jasno da će Tricky biti najproduktivniji član "bristolske trojke". Ako računate projekat Nearly God ovo je njegov jedanaesti album u karijeri. Za to vreme Portishead su objavili tri albuma, baš koliko uzimam u obzir i od Massive Attack.

Callmemaybe, ali ako mene pitate Tricky, baš kao i The Fall, nije objavio loš album u karijeri. Možda je samo bilo onih koji su bili više "fallasti" odnosno više "trickyjevski". Ali ne terajte mene da uperim uvo u te.

Sa svih strana kažu, pa je i meni glupo da ne ponovim, da je Adrian Thaws pravo Tricky-jevo ime, pa onda iz toga treba da proizađe da je ovo neki posebno iskren, ekstrovertan album koji "demistifikuje" Tricky-ja, otkrivajući nam njegovo pravo lice. Nije. Taj posao završio je Angels With Dirty Faces.

Adrian Thaws je brat-blizanac Maxinquaye po mnogim stvarima, a najbitnija od njih svakako nije da Tricky na oba albuma koristi sempl koji su već prethodno iskoristili Massive Attack (ovde je to parče Planetary Citizen, Johna McLaughlina, koji su MA iskoristili za Unfinished Sympathy). Ili to što je Lonnie Listen produženi Brand New You're Retro. Ili što je Keep Me In Your Shake drugo ime za Aftermath. Ili to što Gangster Chronicle zvuči kao obrada Wu Tang Clan, iz najboljih dana.
Uh.
ARGH!!!

Adrian Thaws je kao i Maxinquaye singloidan i to na različite načine. Baš kao što je tamo, sticajem okolnosti, Tricky prikupio svoje rane singlove i pripojio ih ostatku materijala, tako se (i) ovde ima osećaj da se nije kreirao album sa određenim ugođajem (a la pomenuti Angels... ili prošlogodišnji False Idols), već je Tricky više insistirao da u svakoj numeri pronađe singličnu zapaljivost. U isto vreme pristuna je i slična vokalna šarolikost, pa tako Tricky-ju društvo prave: njegova štićenica Francesca Belamonte, zatim Nneka, Mykki Blanco, Bella Gotti, Blue Daisy i Tirzah. Srećom po njih, svi oni deluju kao da su odvajkada deo Tricky-jeve ekipe. I to računam kao jedan od većih uspeha ovog albuma.

Za Tricky-ja je prava šteta što sa ovakvim albumom nije izašao nakon Pre-Millenium Tension. On je tim izdanjem, a potom i sa Nearly God i Angels... u priličnoj meri rasturio ekipu koja je došla zbog hitova i više je nikada nije vratio iako su svi njegovi naredni albumi bili pitkiji i pristupačniji od pomenutih. Sada je očigledno kasno. I možda ću dozvoliti sebi da priznam da je najveća mana/vrlina Adrian Thaws ta što je zaista mogao da izađe još 1996, a da pri tome ne zvuči mnogo drugačije.

Tricky se ovde oslanja na zvuk koji je sam skrojio, i zovimo ga "noir trip hopom". Martine više nema, ali Francesca više nego dobro obavlja "taj posao", ali još je bitnije Tricky-jevo insistiranje na melodiji, na skoro Sade-ovskoj (od Šade, a ne de Sad) senzualnosti (ne-Nirvanina obrada Something  In The Way je odličan primer za to). Nicotine Love čini nam to isto samo u elektro ruhu koje je poslednjih godina na Tricky-ju bivalo češće i stajalo mu lepše.

Slušajući I Had A Dream verujem da će mnogi poći rukom za Maxinquaye da provere da li se ta stvar već ne nalazi tamo. Sneni Tricky i još snenija Francesca. Pitam se kako je Martini dok ovo sluša. Ali ja ne mogu da mu uzmem ovo "repriziranje" za zlo. On je manje-više stvorio ovaj zvuk i toliko dugo ga nije tako pitko eksploatisao. Kad Cohen, Dylan ili Cave snime ovakvu ploču, a Tricky danas ima četiri godine manje od 50, kritičari ih tapšu po leđima povicima "klasik", "povratak svom zvuku", "album kakva mu dolikuje". Ne znam što bi od Tricky-ja očekivali da stalno bude neopušten. Ne znam zašto bi stalno od Tricky-ja očekivali da stalno bude neopušten.

Da, znam da bi Why Don't You sa brbljivom Bellom Gotti skoro mogao da zameni Black Steel. Kažem skoro, jer mislim da nikad ništa ne može da zameni Black Steel.
A dodao bih, baš kao i u slučaju prehvaljenog Syro, da na sreću niko ne pravi ovakvu muziku. Sad kad su Death Grips ugasili motore.
I Roots Manuve nema ni od korova.
I Saul Williams igra na Brodveju.
I nijedan od grime gorana kojima smo se radovali poslednje decenije nije baš zaživeo.

Obrada Silly Games, Janet Kay, je još jedan mek omaž korenima. Ali mnogo je bolje pamtim po tome što posle nje ide Right Here, na kojoj Tricky i Dankinja Oh Land izviruju iz buketa zvukova napaljeni koliko je Prince svojevremeno uspevao da bude sa svojim pratiljama. Maestralan aranžman, rippinkittin vajb i ni tri minuta muzike. Ne može to svako.

Idealna prilika da mu se vratite.
Ja sam to do sada učinio već 82 puta, ako je verovati iPod brojaču.

SELEKTAH: 9minus/ 10

10 comments:

  1. Meni The Fall stagniraju od "Levitate", s par skokova. Novi Tricky 8.99/10.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajme, sine, ne valja ti ovo za the fall. kako mogu oni da stagniraju?! i to loše...

      Delete
  2. Country Teasersi, Ben Wallers, Nightingalesi... pa i Sleaford Modsi odišu šugavijom atmosferom. Možda je Yarbles OK. Pojma nemam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maare caare mi je savetovao kušanje nekih od tih. za ben wallersa prvi put čujem.
      yarbles mi još uvek nije dostupan.

      Delete
    2. Hex enduction hour najmonotoniji i najbolji

      Delete
  3. "Ne znam što bi od Tricky-ja očekivali da stalno bude neopušten. Ne znam zašto bi stalno od Tricky-ja očekivali da stalno bude neopušten."
    Ima čudnih ljudi. Ima čudnih ljudi. Sve govore dvaput. Sve govore dvaput.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ima čudnih ljudi. ima i onih koji ne vide razliku čak ni kad im dvaput napišeš. koji dvaput ne vide razliku ni kad im dvaput napišeš.

      Delete
  4. U beloj knjizi piše da je Slobodan Vujanović uradio remiks neke rstve sa Vulnerable (može biti naslovne) i putem Nindže Jovanovića uručio Trikiju kada je ovaj pohodio Exit.

    Silly Games sam ukačio negde na radiju. Nisam ni primetio da je prošla pesma. Not in a good way.

    Onomad sam kontao da je Trikijev srpski parnjak Lee Man. Not ashamed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. neke stvari su istina.

      nego što ja mislim bolje o tebi, to mislim bolje o sebi. obrnuto ne važi.

      Delete
  5. uh jedva cekam da preslusam , on je meni mnogo jak laf .

    ReplyDelete