27 November 2014

MOEBIUS

U ne toliko oštroj konkurenciji ovo je možda najbolesniji film koji sam gledao još od Srpskog filma


Pokušaću da vam dočaram jednu u scenu u filmu:
On je prišao njoj da je zagrli. Ona mu je zabola nož u plećku. On je jednom rukom hvata za sisu, a drugu joj gura među noge. Ona izvlači i vraća nož u njegovu ranu, tretirajući dršku noža kao da je penis kojim masturbira. To tako traje. Oboje svršavaju.

I pre nego što pomislite da se radi o (još jednom) Kim Ki Dukovom sado-mazo cirkusu sa eksplicitnim scenama, reći ću vam da su akteri filma tata, mama i sin, da je priča, uprkos obilju brutalnih i bizarnih elemenata, pre (onome-što-kolokvijalno-prepoznajemo-kao) grčka tragedija nego "klasično" azijsko poimanje perverzije (radi perverzije).

Zaista mi je glupo da smanjujem "shock value" ovog filma i najmanjim spojlerom, te ako želite da vidite kako bi izgledalo mesto susreta Bertoluccija i Takeshi Mikea pohrlite. Kim Ki Duk produbljuje svoje bavljenje majkom i sinom, i ulogom oca u svemu tome. A na skoro urnebesan način čačka i pitanje muškosti, kao i šta je stvarno definiše. A pretpostavljam da ni pitanje "da li penis ima svoj mozak?" nije bez veze postavljeno.

Sada bi možda trebalo da vam kažem da je Moebius i film "bez reči tj dijaloga" (slično kao i Burgerov Circus Fantastikus). Pretpostavljam da ova rediteljska odluka potiče od želje da se ljudi predstave kao životinje (tj da se ova pobudi u njima) i da se liše jedne od ključnih stvari koja ih čini ljudima. S druge strane, pojačana briga koju o potomku pokazuju prvo otac, a potom i majka, takođe ide u priliog komičnoj "animalizaciji" odnosa, baš koliko i insistiranje na ulozi koju muški polni organ ima u organizaciji života same jedinke. Isto kao i kod Burgera, određene scene budiće neprijatnu neprijatnost zbog upadljivog odsustva dijaloga ili će delovati simplifikovano i neozbiljno usled činjenice da se akteri ponašaju "kao majmuni". A nekima i kao da je u pitanju komedija.

Nisam provalio da Eun-woo Lee igra obe glavne (I JEDINE!) ženske uloge.
Ne znam zašto se film zove Moebius.
Help needed.

SELEKTAH: 6plus/ 10

No comments:

Post a Comment