29 December 2014

HORNS

Horny Potter


Interesantno je da je ovo prvi film Alexandra Aje još od High Tension (koji ga je vinuo među moje zvezde), a koji nije ni rimejk, niti ribut/nastavak starog serijala. Još interesantnije je da nije naročito dobar i da u njemu nisam prepoznao mnogo toga "ajastog", pa čak ni loše.

U filmu koji mi po svemu deluje kao još jedan pokušaj Daniela harijapotera Radcliffea da se iskobelja ispod tereta večitog prepoznavanja po dečaku čarobnjaku. Činjenica da u toj post-hari produkciji Radcliffea viđamo samo u jeftinijim produkcijama (od kojih nisu sve loše i nezanimljive, a ni nekomercijalne, ispostaviće se), ipak govori da Holivud i dalje nije voljan da u njemu prepoznaje oruđe za krupnije otimanje para. S druge strane, Aja je nakon uspešnog rimejka The Hills Have Eyes, prošao prosečno sa obradom japanskog horora Mirrors, dok je njegov odlični kemp ribut Piranha 3D prošao očajno i kod publike i kod kritike.

I kao što već najavih, Horns, nažalost, ne deluje kao da će im obojici doneti nekog naročitog dobra. Radcliffe igra Iga (američki skraćeno od Iggy ili Igor) koji biva optužen od strane sugrađana za ubistvo svoje devojke, iako za to nema dokaza. Konstantna proganjanja od medija i prezrive prozivke dojučerašnjih komšija vode ovog lokalnog DJ-a (videćemo da profesija  nije slučajno izabrana) i ljubitelja Bowieja u alkohol. Sve dok se jednog jutra ne probudi sa rogovima na glavi. Da, baš onakvim kao u đavola. Što je najgore, te rogove svi odreda prihvataju bez čuđenja i, što je još gore, Ig u ljudima počinje da budi iskrena, duboko potisnuta ponašanja- te susreti sa njim po druge prolaze kao poziv na bahanalije ili činjenje sitnih ljudskih gadosti.

Ovaj duhoviti razvoj situacije sugerisao je zanimljivu satiru i (za)delovao mi je kao tip priče koje bi se Aja prihvatio, sada i kao odrasliji autor. Mislim, on ili Bobcat Goldthwait.

Ali ubrzo potom Horns bi da bude i postmortem Twilight i "igrana verzija" bilo koje od CW serija u kojima svi junaci "nisu samo ljudi" i post-Twilight verzija Rebel Without a Cause i samoironični horor. Jasno postavljena situacija u kojoj naš junak liči na đavola, ali svi sem njega to jesu gubi se u triler flešbekovima koji treba da objasne ko je zapravo ubica. Paralelno sa tim, drugi likovi dobijaju više mesta nego glavni junak (njegov brat, recimo), dok ljubavna drama iz klišea "cure koja bi sad da proba nešto drugo" prelazi u nejasni kliše "cure koja se žrtvuje"... Kada na kraju počne horor karate između sila dobra i zla (neće mi biti mrsko da ponovo napravim istu šalu) đavo je već ozbiljno odneo svaku šalu, i sve deluje kao da je Aja muke mučio sa nekim (recimo đavolom iz Holivuda) da svoj film snimi (i) po svojoj zamisli.

Ako još uvek neko ide do DVD klubova i voleo bi neki horor, ali da nije previše strašan, da bude više mističan (oće reći misteriozan), pretpostavljam da će mu ovo ponuditi. A još glumi Hari Poter!

SELEKTAH: 3/ 10

3 comments:

  1. Imam neki osecaj da si prethodno procitao i knjigu Rogovi Joe Hill-a po kojoj je film nastao, a u izdanju Derete pa si saznao da je to sin (jedan od) Stephena Kinga, e to te je odusevilo pa si videvshi da ima prevedena procitao i nju "Kutija U Obliku Srca" isto Alnarijevo izdanje

    e onda posto si poznat i kao veliki "knjigoljubac" si se prisetio kako ima posveta na pocetku Isijavanja (izdao takodjer Alnari) - Ovo je za J H K jer isijava, pa si shvatio da treba da procitas i nju i znatno kasniji nastavak Dr Sleep koji je izisao za ovo je intrigantno - Vulkan

    Slobice da ti kazem ovako - veliki si potroshac po americkom modelu, nevezano za ovo osrednje delo horora, ima ono svojih momenata, film nisam gledao mozda ni necu zavisi od dokolice, a ima stotine drugih i mnogih i raznih na lageru i na Netu i po 3 sale Kinoteke i tako dalje

    Elem citaj knjige batali se toliko filmova par romana knjiga prica pa malo kondicije uroni posle u neko delo od 1000 strana pa da vidis kad te ne pusta nedelju i mesec dana neka prica i koji je to utisak, kad si to zadnji put sebi uradio (ako si ikada)

    Evo i vizuleni prikaz koji ce ti daj boze pojasniti jer si slab ljubitelj pisane reci, pa da ti odradim ovu terapiju malo i sa slikom ako ti dajboze i to pomogne copiraj pa pejstuj u novi brauzerski prozor
    http://oi61.tinypic.com/ilalpj.jpg

    ajde vozdra, cimao sam se dosta oko tebe a obican si konj...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolje da si našao ribu, nego što si se cimao oko mene njihahahaha

      Delete
  2. ribu sam izkarao i ponovoću kasnije veceras...
    al ne citam dok je karam, tad pauziram :)

    a ti dosta treba da nadoknadjuješ
    nije da samo da ti kosa kopni već i sive moždane ćelije

    No možda je za tebe ipak bolje da navališ dalje na gej filmove slobice!

    ReplyDelete