25 December 2014

NORTH SEA, TEXAS

Brokeback mountain, čudesne godine


"A sensual, but delicate coming-of-age tale" kaže jedna od recenzija.

Belgijski film o flamanskoj naseobini na jugu Francuske.

Referenca u naslovu pariskoteksaška na Ameriku.


North Sea, Texas jeste priča o gej dečaku koji živi sa svojom mamom, harmonikašicom u lokalnoj kafani, koji se zaljubljuje u svog nešto starijeg drugara/ komšiju, koji također živi bez oca, sa majkom i mlađom sestrom.

Bavoe Defurne nas u priču o Pimu uvodi već kroz špicu, u kojoj mali Pim trči u zagrljaj jednom od majčinih ljubavnika, što ćemo mnogo kasnije saznati. Nakon toga, videćemo da je mali Pim od one vrste gejeva koji su se kao mali oblačili u haljine i stavljali tijare i glumili princeze. Sa ovako originalnim početkom nisam bio iznenađen onim što sam kasnije dobio.

Pim, pred svoj petnaesti rođendan, ima svoje prvo ljubavno/ seksualno iskustvo sa pomenutim, par godina starijim komšijom. A vi, pedofili i voajeri, ne hrlite uzalud, jer Defurne je sve lepo, diskretno i neotkrivajući prikazao. Predvidljivo, ispostavlja se da komša voli i curice i sa svojom devojkom Francoise on se uskoro seli u drugi grad. Razočarani Pim spaljuje svu memorabiliju koja ga je vezivala za komšiju. A kroz sve to provučena je tužna bračna priča komšine bolešljive mame, zatim Pimove punačke mame večito gladne ljubavi i nesrećne komšijine sestre Sabrine koja je zaljubljena u Pima.

Kožna jakna, slikovničasta scenografija sedamdesetih, par stvari koje asociraju na glamur posleratne Amerike i Kaurismakija, i već viđene muke odrastanja koje stariji priređuju mlađima svojim ponašanjem. Nejasno o čemu je film zapravo, jer jedno slomljeno gej srce ne privlači svu našu pažnju, a okolnji klišei je tek odvraćaju.

Na kraju North Sea, Texas najviše biva o deci koja su napuštena i zapuštena i koja potom, možda nemušto, pokušavaju da stupe u svoje prve odnose. Hepiend je potpuno nejasan i nemotivisan. Ničeg senzualnog, još manje delikatnog.

Žao mi je ako sam vas smorio ovom recenzijom kao film mene.

SELEKTAH: 2/ 10

1 comment:

  1. Broontzlick-Kemish28 December, 2014 23:34

    nema šanse da recenzija smori posle dela "sa svojom mamom, harmonikašicom..." :D za film već ne garantujem.

    ReplyDelete