09 February 2015

U BIOSKOPIMA: JUPITER: UZDIZANJE (JUPITER ASCENDING)

Više kao "Malesia Airline" sletanje


Za razliku od prethodnih filmova Andy-ja, Larry-ja i Lane Wachowski, ovaj film rediteljski i scenaristički potpisuju The Wachowskis. Što je lepo. Nakon dve flopčine kakvi su bili (infantilni) Speed Racer i (overseriozni) Cloud Atlas, lepo je videti da se bata i seka drže kao jedno, više nego ikada.
Lepo je videti i film koji nije baziran na "njujorktajmsovom bestseleru" čija su prava otkupljena pre nego što je pisac otvorio novi "Blank document", već na ambicioznoj autohtonoj scenarističkoj mašti.
Lepo je videti da je Mila Kunis izrasla u dobru ribu.
Lepo je videti neka scenografsko-CGI rešenja, poput zlatnih mega statua neo-rimskih modelovanih bogova, koje stoje okrenute ka tamnom kosmosu, na ulazu u superogromni svemirski brod-utvrđenje-grad.

I to je otprilike sve što je lepo u ovom filmu.

Sve ostalo je sumanuto glupo, glupo, njuejdž glupo, dosadno, dosadno i traje, neobjašnjivo glupo, patetično glupo, glupo i isprazno, a nekome može biti problem što je isto toliko sumanuto glupo, glupo, njuejdž glupo, dosadno, dosadno i traje, neobjašnjivo glupo, patetično glupo, glupo i isprazno bilo već u previše skorašnjih filmova koje smo morali da odgledamo u nadi da neće biti tako.

Jedini izuzetak od pobrojanog, ne i naročito ne-glup, predstavlja sekvenca koja ilustruje uređenje "živog" kosmosa kao nekakve super-pravno realizovane zajednice (uz strogo držanje i odlično poznavanje slova zakona od strane svih aktera). Taj deo filma se otme ovoj akcionoj njuejdž fantaziji "za sve od 7 do 7 godina" i pretvori ničimizazvano u petominutni omaž Gilliamovom Brazilu kada princeza Mila krene da sertifikuje svoje kraljevsko poreklo i skuplja neophodne administrativne potpise i "dokumenta" na 697 šaltera "kosmičke opštine".

Channing Tatum nastupa kao stariji adolescent-vukodlak brat Marty-ja McFly-a, sa sličnim hoverbordom na raspolaganju. Njegova odanost princezi Mili je bespogovorna, iako manjka hemijom koliko i laboratorijski set za petogodišnjake. S obzirom da film sebe pre svega vidi kao ljubavnu priču dvoje "odbačenih/ neprilagođenih" bojim se da će tinejdžeri više biti opsednuti mrdajućim tetovažama koje ima jedna od ratnica. A ne verujem ni da će ih (da sad ne objašnjavam komplikovane okolnosti, jer, da budem iskren, nisam skapirao ni da li je Mila keva svojoj braći i sestrama, ili sestra, ili keva-replikant, ali sumnjam da se radi o konceptualnoj nejednačini kakva je viđena u Blade Runner) nešto posebno očarati klaudatlasovski kosmopolizam sa kojim je osmišljena ljubav prema planeti Zemlji, tj još i više prema Zemljanima, koji iz razloga znanim samo Wachowskim zaslužuju nešto bolje od toga da budu baterije (čekaj gde sam nešto slično već video?) superiornim kosmičkim bićima koji se kapitalizmom bave na daleko višem, da ne kažem- nebeskijem, nivou.

Gledati Jupiter Ascending kao metaforičnu kritiku zemaljskih okolnosti sasvim sigurno je manje preporučljivo nego gledati ga sa rukom do lakata u kokicama i drugim okom na pametnom telefonu.

SELEKTAH: 2minus/ 10

2 comments:

  1. film samo izgleda da je glup, verujte mi nije nimalo glup, prepun je skrivenih poruka i svakako ga vredi pogledati. Sve što je do sada u tajnim zajednicama obrađeno, ubačeno je u film, naravno ko zna za to videće ga i u filmu. Znači obavezno pogledajte ovaj film i zapamtite ga

    ReplyDelete
  2. film samo izgleda da je glup, verujte mi nije nimalo glup, prepun je skrivenih poruka i svakako ga vredi pogledati. Sve što je do sada u tajnim zajednicama obrađeno, ubačeno je u film, naravno ko zna za to videće ga i u filmu. Znači obavezno pogledajte ovaj film i zapamtite ga

    ReplyDelete