02 April 2015

GOING CLEAR: SCIENTOLOGY AND THE PRISON OF BELIEF

Neko na HBO-u baš ne voli Sajentologe


Going Clear je dugo najavljivani, unapred kontroverzni dokumentarac, po istoimenoj knjizi Lawrencea Wrighta, koji treba da ejdžbioovski kompetentno da svoj sud o ovoj novopečenoj religiji, a povodom serije skandala koji poslednjih godina potresaju sajentološku crkvu. Drugim rečima- mi, gledaoci, očekivali smo da nam se pokaže kako je HBO probio visoke i nepristupačne zidine sajentoloških centara i dobio ekskluzivu sa samim poglavarom Davidom Miscavigeom. Nažalost, potencijalno najintrigantniji sagovrnici pojavili su se na kraju filma, ali samo kao imena na listi svih onih koji su odbili da (pro)govore za ovaj film. Tom Cruise, John Travolta i pomenuti Miscavige neki su od njih.

Svestan da nema ekskluzivan ili vrhunski materijal na raspologanju, reditelj Alex Gibney (autor slavljenih Taxi To The Dark Side i Mea Maxima Culpa: Silence In The House of God) nije ni pokušavao da nas prevari i ponudio nam je neku vrstu HBO-ove "wikipedia video-stranice" na temu sajentologije.

Going Clear je informativan i bogato ilustrovan dokumentarac koji inicira priču o religiji sa atraktivnim sagovornicima, potom nas vraća u istoriju, pre svega kroz biografiju osnivača L. Rona Hubbarda, da bi drugu polovinu filma posvetio aktuelnim "bekstvima" i "beguncima" iz ove religije, a u svetlu sve mračnije senke Davida Miscavigea koja pada preko svih priča o sajentologiji.

Sagovornici (sve bivši "selebriti" polaznici  poput Paula Haggisa ili Jasona Beghea), bivši PR-ovi i komandanti) jesu atraktivni i imaju informacije iz prve ruke. Jedini problem- većinu ovih stvari oni su već ispričali medijima godinama unazad. U tom smislu, oni doprinose kompetenciji i kompletnosti materijala, ali ne i njegovoj posebnoj atraktivnosti. A uprkos brojnim opaskama na račun onih koji su odbili učešće u filmu oni nisu dali nikakve posebne opservacije o tim ljudima. Njihova neposredna iskustva nekako su izgubljena u prevodu tolikih ponavljanja.

Meni lično najzanimljiviji je bio segment koji se bavi samim Hubbardom, jer ekonomično i jezgrovito opisuje čoveka, prikazuje odakle mu vizije i iluzije, kao i koliko je (i dalje) lako (samo) jednom čoveku da manipuliše masama. Iako mu to možda nije bila očigledna namera, Gibney je uspeo da serviranjem "sajentoloških činjenica" kod svakog normalnog gledaoca stvori sliku da se radi o očiglednoj budalaštini čiji je sadržaj tek malo utegnutiji palp kakve je Hubbard pisao u mladosti.

Interesantna je i uloga poreskih službi u Hubbardovom životu i razvoju i budućnosti same sajentologije. Otprilike, sve se svodi na to da ako država promeni svoju odluku oko statusa sajentologije (i odluči da ova nije toliko religija, koliko poreski raj za njene lidere), to će biti i kraj sajentologije. Jer broj vernika kontinuirano pada (trenutno ih ima oko 50.000), a bez para odnosno mogućnosti za dalje investiranje, sajentolozi će ostati bez glamura i sjaja koji je bio jedini podstrek za vrbovanje novih polaznika.

Ako želite sistematizovan pregled, Going Clear nudi baš to i samo to. Za stvarno virenje "sa one strane" i stizanje do "čistine" izgleda ćemo morati da sačekamo pad imperije.

SELEKTAH: 6plus/ 10

No comments:

Post a Comment