06 June 2017

(FEST 2016) VULKAN (IXCANUL)

Etno film


Mislim da sam već jednom ranije podelio ovo razmišljanje sa vama... Šta je zapravo gledanje filma tj pisanje o njemu- ono što odgledate bez nekih predznanja ili ono što gledate i napišete nakon što se podrobno informišete o stvarima? I u kom slučaju je vaš doživljaj stvarniji?  I da li ste u oba slučaja gledali isti film. Recimo...

Sve dok se u nekom trenutku ne pomene da se iz zemlje u kojoj se dešava radnja ne može pobeći na sever, preko Meksika, do Amerike, ja nemam pojma gde se radnja dešava. Niti mi prisustvo vulkana išta pomaže. Niti ja znam da li je ovo Ekvador, Čad, Venecuela, Maje, Inke, Paragvaj ili Urugvaj. A onda počinje da me brine kako je neka takva stvar toliko nebitna (ili ne?) za ovaj film, ako se film bavi vrlo specifičnim načinom života (egzistencije) poprilično specifičnog naroda ili dela naroda ili jednog sela ili... Ni to ne znam.

Ixcanul je priča o jednoj devojci koja sa ocem i majkom živi nadničarski na imanjima nešto bogatijih seljana. I svi muku muče. I šta da vam kažem kad se ovde struja pominje kao civilizacijski brejktru... Tu devojku roditelji planiraju da udaju za udovca na čijem imanju rade. Ali onda se ona kresne sa Pepeom, koji uskoro pali u Ameriku, i ostane trudna, i sve propadne. Ali šta ćemo sad sa trudnom ženom...

Film je uglavnom satkan od statičnih kadrova, iako na padinama vulkana. Ovaj se dimi, ali ne eksplodira. Zmije su svuda i ujedaju krave koje potom ostaju mrtve na putu. Život je naporan i naboran, bezuban i na jeziku lokalnog življa. Tu su i egzotični običaji za izazivanje spontanog pobačaja ili prinošenja darova bogu vulkana. Tu je seks. Sve u svemu, sve izgleda kao neka brlja. I ima taj miris.

Pod kraj filma konačno zaliči da ovo nije dokumentarni film i od tog trenutka film otvara teme kojima je trebalo da se bavi ceo film.
I jedna žrtva je prinesena.
I jedan kraj je privremeno odgođen.

SELEKTAH: 6plus/ 10

3 comments: