18 March 2019

STAN AND OLLIE


Stan And Ollie je jedan savršen kandidat za Oskara.
Njegova jedina mana?
Ta "savršenost" deluje za nijansku kalkulantskije (ne)skriveno nego što treba i ruži njegov, inače, "kul" i "nezainteresovan" pristup oskarovskom terenu.

Reditelj Jon S. Baird ima odgovarajuće kvalifikacije. Njegov prethodni film, Filth, koji izgleda kao mlađi brat Trainspottinga, deluje kao sve suprotno od ovog filma i trebalo bi da ukaže na "zreo" kreativni napor, koji je autora stavio u službu filma, a ne obrnuto.

Stan i Ollie su besmrtne holivudske legende. Bavljenje njima zahtevalo bi jednu HBO sezonu, a ne film. Zato je ovde lukavo i "Oscar-friendly", izvučena epizoda iz njihovog karijernog oproštajnog finala. Stan i Ollie pristaju na pozorišnu turneju po Engleskoj, nekih šesnaest godina nakon svoje poslednje filmske saradnje, koja bi trebalo da tamošnjem producentu posluži kao šoukejs njihove popularnosti da prikupi pare za njihov povratnički film, o Robinu Hudu. Stan ubrzo saznaje da do filma nikada neće doći, a mi gledaoci i sami potom shvatamo da su predstave koje igraju verovatno njihovi poslednji nastupi... Šmrc?

Steve Coogan i John C. Reilly, su maestralno kastovani. Obojica komedijaši u svojim karijerama, spojeni da se dramski pohvale u ruhu svojih pra-otaca. Da tako kažem. Idealan oskarovski predložak, slažete se?

Stan And Ollie nije patetičan. On relativno odmah po početku uzleće na emotivnu visinu na kojoj će nas držati tokom celog filma (jedan od prvih problema), i koju će Stanovim i Olliejevim "tačkama" u stvarnom životu razbijati potencijalnu patetičnost života i samog toka filma. Dva nekadašnja prijatelja upustila su se u čitav poduhvat, a da nisu razrešili razloge svog razlaska pre mnogo godina, Ollie je sve lošije sa zdravljem i za njega su nastupi sve veći izazov. Publike isprva nema, ali se stvar lagano rasplamsava u njihovu korist, otuda čudi da je filmski angažman, ipak, izostao.

I sem deset krajeva koje Baird u poslednjih petanest minuta besomučno niže, Stan And Ollie je vrlo pristojna i dostojna posveta velikanima, drama solidnog edukativnog potencijala za naša srca i duše. Koja ničim ne izlazi iz postavljenih okvira i zacrtanih ciljeva. Nešto što su Stan and Ollie radili. Nema nepredvidivosti. Sve je samo lepo. I sve tužnije.

SELEKTAH: 7/10

1 comment:

  1. Plakao kao kiša, priznajem, oduvek obožavao L&H

    ReplyDelete